Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Economia Chinei răspunde la reformele demarate de Beijing

china_bani.jpg

Sursa foto : Reuters

Economia Chinei a crescut cu 7,4% în primul trimestru din 2014, faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, cel mai moderat ritm de creştere economică din ultimul an şi jumătate, transmite Bloomberg. Totuşi, evoluţia a depăşit aşteptările economiştilor, care anticipau o creştere economică de 7,3 procente. Bursele au primit bine vestea: principalul indice al Bursei de la Shanghai a urcat, iar pieţele asiatice au crescut şi ele cu un procent.

Vestea proastă este că producţia industrială din China a scăzut. Vestea bună: s-a domolit creşterea în zona investiţiilor în proprietăţi imobiliare, considerate periculoase şi speculative de analişti, dar şi de autorităţi, care se pare că au reuşit să le frâneze, notează Bloomberg. În schimb, Bejingul nu a reuşit să crească foarte mult consumul, pe care contează pentru a consolida creşterea Produsului Intern Brut.

Premierul Li Kequiang a anunţat că obiectivul său este să obţină o creştere solidă a PIB-ului, după ani de boost economic considerat periculos pentru că se baza pe false surse, cum a fost creşterea artificială a sectorului imobiliar în anii precedenţi. Aşadar, Beijingul spune că o creştere moderată este de preferat uneia accelerate şi va permite avansul reformelor care vor garanta pe viitor noi resurse de creştere economică şi mai ales noi locuri de muncă mai bine plătite. De asemenea, Beijingul speră în dezvoltarea sectorului privat şi a anunţat recent ministimulente pentru companiile mici şi mijlocii.

Pentru 2014, Guvernul chinez şi-a fixat un obiectiv de creştere economică de 7,5% şi analiştii tind să creadă că acesta poate fi atins. Şi Banca Mondială a anticipat pentru acest an o evoluţie până la 7,6% a PIB-ului celei de-a doua puteri economice la nivel mondial.