Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Șomaj record în Spania

spania-mariano-rajoy.jpg

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy

Șomajul din Spania a urcat la nivelul record de 27,2%, după ce în ultimele trei luni ale anului trecut a fost de 26%. Între timp, FMI a înrăutăţit prognoza privind contracţia economică a Spaniei, de la 1,5% la 1,6%.

Rata şomajului din Spania a crescut la nivelul record de 27,2%, în contextul recesiunii economice agravate de măsurile de austeritate adoptate de Guvernul de la Madrid, comentează analiștii financiari citați de BBC.

Datele privind şomajul evidenţiază eforturile ţării de a ieşi dintr-o criză economică ce durează deja de cinci ani. Numărul total al persoanelor fără loc de muncă a crescut la 6,2 milioane, chiar dacă ritmul avansului s-a mai temperat. Peste 237.400 de persoane au rămas fără un loc de muncă în primele trei luni ale anului. Dintre acestea, peste 94 de mii sunt români.

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, va prezenta vineri un plan de măsuri, care are ca obiectiv oprirea recesiunii celei de-a patra mari economii din zona euro.

Între timp, FMI a înrăutăţit şi el recent prognoza privind contracţia economică a Spaniei, de la 1,5% la 1,6%. Cifra privind şomajul este cea mai ridicată începând cu 1976, anul de după moartea dictatorului Francisco Franco, în care Spania a început tranziţia la democraţie.