Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Românii petrec Paştele în familie

Aproape jumătate dintre români îşi vor petrece ziua de 1 Mai acasă, bugetul mediu alocat pentru această sărbătoare fiind de aproximativ 180 lei. O situaţie asemănătoare e şi în cazul sărbătorilor de Paşte, principala diferenţă fiind suma disponibilă.

Aproape jumătate dintre români îşi vor petrece ziua de 1 Mai acasă, bugetul mediu alocat pentru această sărbătoare fiind de aproximativ 180 lei. O situaţie asemănătoare e şi în cazul sărbătorilor de Paşte, principala diferenţă fiind suma disponibilă.

Dintre cele peste 1.100 de persoane intervievate între 18 şi 23 aprilie 2013, aproape jumătate, adică 47 de procente, au spus că îşi vor petrece ziua de 1 Mai acasă, în compania familiei. Banii pe care au de gând să îi cheltuiască cei întrebaţi nu sunt prea mulţi, media fiind de 180 de lei. De Paşte, peste 60% dintre orăşeni vor sărbători în familie, cu un buget alocat de aproximativ 360 lei. Tradiţionala ieşire la iarbă verde se regăseşte printre opţiunile orăşenilor de petrecere a Zilei Internaţionale a Muncii, 20% dintre aceştia intenţionând să meargă la pădure, în parc sau cel puţin într-un spaţiu amenajat pentru grătare. Tinerii aleg litoralul Mării Negre, în timp ce persoanele peste 35 ani au răspuns că vor pleca la munte sau în străinătate.
Potrivit studiului, 53% dintre persoanele intervievate care sunt angajate nu primesc prime de Paşte. 17% vor primi zile libere suplimentare, adică 2 şi 3 mai, în timp ce 13% vor primi prima de Paşte în bani şi 9% în tichete cadou.

Banii pentru 1 mai, la jumătate din cei pentru sărbătorile pascale

Orăşenii doresc să petreacă vacanţa prelungită, fie alături de prieteni, fie servind masa în familie sau ieşind la grătar, suma medie alocată sărbătoririi zilei de 1 Mai fiind de 180 de lei. În acest context, cei care petrec în localităţile de domiciliu au alocat pentru această sărbătoare sume mai mici de 300 lei, în timp ce aceia care îşi vor petrece ziua de 1 Mai la mare, la munte sau în străinătate au bugetat sume de peste 300 lei.
În acelaşi timp, 38% dintre persoanele intervievate apreciază că bugetul planificat pentru sărbătorirea Zilei Internaţionale a Muncii este la fel cu cel de anul trecut, în timp ce numai pentru 8,5% dintre aceştia suma va fi mai mare.
Pe de altă parte, 21% dintre respondenţii din mediul urban cuprinşi în eşantion nu au alocat nici un buget pentru petrecerea zilei de 1 Mai, fie din cauza situaţiei financiare, fie din cauza faptului că vor lucra.

Paştele – petrecut în familie

Conform studiului, peste 63% dintre respondenţi vor petrece Paştele acasă, alături de familie, în timp ce 16% vor sărbători alături de prieteni. Foarte puţini vor părăsi localitatea de domiciliu pentru a merge la prieteni sau rude (15%), la munte (3%), la mare sau în străinătate. Bugetul alocat pentru Paşte este, în medie, de 360 de lei. Astfel, 27% dintre persoanele intervievate au alocat cumpărăturilor de Paşte o sumă cuprinsă între 101şi 300 lei, 22% între 301 - 500 lei, în timp ce 14% estimează ca vor cheltui de Paşte peste 500 lei.
Comparativ cu anul trecut, pentru 34% dintre orăşenii cuprinşi în eşantion bugetul a rămas neschimbat, în timp ce pentru 12% acesta a crescut. 32% dintre persoanele intervievate au declarat că, pentru acest an, bugetul alocat sărbătoririi Paştelui va fi mai mic, comparativ cu cel de anul trecut.