Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Raport UE despre fiscalitate şi paradisurile fiscale

raport-ue-fiscalitate-paradisurile-fiscale.gif

UE a pus gând rău paradisurilor fiscale.

Un raport privind tendinţele ţărilor UE în materie de fiscalitate este publicat luni la Bruxelles. Acest exerciţiu al Comisiei Europene este anual, dar acum el intervine pe fundalul luptei împotriva fraudei fiscale.

Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan

Ideea de a lupta împotriva fraudei fiscale prin toate mijloacele a apărut în luna martie, când liderii UE încercau să dea impresia că vor sugruma criza cu mâinile goale.

Comisia Europeană a lansat în aceste zile o platformă împotriva fraudei de acest gen, care implică autorităţile fiscale naţionale, Parlamentul European, universităţi şi întreprinderi. Apelurile în acest sens se multiplică de câteva zile. Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European, o spunea la Bucureşti: "UE trebuie să combată paradisurile fiscale". În plus, mai declara el, Uniunea trebuie să se poziţioneze ca lider mondial în materie de fiscalitate.

Echitatea şi eficacitatea sistemelor fiscale în Europa erau de fapt în mintea lui Van Rompuy, dar acestea, departe de a fi armonizate în UE, sunt în continuare foarte diferite unele de celelalte.

Germania şi Franţa se îngrijorează şi ele de existenţa paradisurilor fiscale. Împreună, cele două au trimis o scrisoare Comisiei Europene, cerând "o politică ambiţioasă" împotriva evaziunii fiscale. Iniţiativa semnată deci şi de ministrul francez al Economiei, Pierre Moscovici este cel puţin hilară, dacă ne gândim că Moscovici însuşi a încercat să-l apere pe colegul său Cahuzac privind evaziunea fiscală.

În tot acest timp, Austria spune că încearcă să obţină un acord, până în luna iunie, tot cu Comisia Europeana, privind secretul bancar, pe care Viena nu are de gând să-l ridice.

În fine, cu Elveţia, UE îşi doreşte o cooperare "maximă" împotriva evaziunii fiscale, în timp ce noi paradisuri fiscale se pare că sunt pe cale de a fi deconspirate, în Marea Britanie…

 
Bruxelles, Mihaela Gherghişan, despre UE şi paradisurile fiscale