Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bruxelles: Escaladarea tensiunilor în raport cu Rusia ar putea afecta creşterea economică în UE

O escaladare a tensiunilor în relaţia cu Rusia, pe fondul crizei din Ucraina poate avea un impact economic semnificativ asupra mai multor state UE, avertizează Comisia Europeană. Bruxelles-ul ia în calcul apariţia unor probleme majore cu livrările de petrol şi gaze.

Tensiunile dintre Occident şi Rusia pe fondul crizei din Ucraina ar putea afecta creşterea economică a Bulgariei, Ciprului, Finlandei, Estoniei, Letoniei şi Lituaniei, potrivit prognozei economice de primăvară a Comisiei Europene.

"Dacă intensificarea tensiunilor în raport cu Rusia va conduce la perturbări majore în aprovizionarea cu petrol şi gaze, cu o creştere puternică a preţurilor, impactul negativ asupra câtorva state membre ar putea fi semnificativ", precizează CE.

Comisia a redus prognoza de creştere economică pentru Rusia la 1% în acest an şi 2% anul viitor, faţă de estimările de 2,3% pentru 2014 şi 2,7% pentru 2015, înaintate în prognoza economică de iarnă, publicată în februarie.

Bruxelles-ul nu exclude o deteriorare şi mai acută a situaţiei economice a Rusiei, din cauza turbulenţelor de pe pieţele financiare şi impactului riscurilor geopolitice asupra încrederii.

Comisia Europeană a crescut prognoza privind creşterea economică a UE în acest an la 1,6%, de la 1,5% cât anticipa în februarie. Estimarea pentru 2015 a fost menţinută la 2%.