Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Românii şi bulgarii ar putea determina scumpirea mâncării în UK

romanii-bulgarii-ar-putea-determina-scumpirea-mancarii-uk.jpg

Românii şi bulgarii, care lucrează în agricultură în UK s-ar putea reorienta, după ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii.

Preţurile la alimente ar putea creşte după 1 ianuarie 2014, prin dispariţia a mii de lucrători români şi bulgari din agricultura britanică. Un comitet de experţi a atras atenţia că după ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii, mii de români şi bulgari, care actualmente culeg recolte ar putea migra către alte munci mai bine plătite, fermierii britanici fiind nevoiţi să majoreze salariile, pentru a putea atrage forţă de muncă în domeniu, cu impact direct asupra preţurilor produselor livrate către supermagazine.

Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej

Preşedintele comitetului consulativ de experţi privind migraţia al Agenţiei Britanice a Frontierelor, profesorul David Metcalf, a recomandat Guvernului  să ia în considerare o nouă schemă, prin care să se permită lucrătorilor din alte ţări să lucreze în agricultură. Comitetul sugerează înlocuirea românilor şi bulgarilor cu lucrători proveniţi din Republica Moldova, Ucraina sau Belarus.

Începând cu 2005, funcționează o schemă specială pentru români și bulgari, care pot fi angajați la munci agricole sezoniere, în limita unei cote care nu depășeste 21.250 în fiecare an, timp de șase luni anual, ceea ce reprezintă circa o treime din totalul lucrătorilor sezonieri din agricultura Marii Britanii.

Profesorul Metcalf a avertizat că în cazul dispariției acestei forțe de muncă ieftine, fermierii vor fi nevoiţi să recruteze lucrători mai scumpi, ceea ce va avea un efect asupra prețului produselor alimentare, iar în unele cazuri, pentru a rămâne competitive, supermagazinele ar putea apela la importuri.

 

Muncă grea, prost plătită

 

În raportul experților se trage un semnal de alarmă, avertizându-se că prețurile legumelor și fructelor ar putea crește cu până la 15%. De pildă, o companie agricolă din comitatul Shropshire, care produce salată verde a ridicat prețul pe unitate de la 75 de pence în 2008, până la 86 de pence în prezent, din cauza penuriei de forță de muncă.

Profesorul Metcalf este de părere că dificultatea muncii care presupune aplecarea de până la patru mii de ori într-un schimb de opt ore îi va determina pe românii și bulgarii până acum lucrători agricoli să caute de lucru în construcții sau îngrijirea persoanelor vârstnice, un stadiu prin care au trecut deja lucrătorii polonezi din Marea Britanie. Plata pentru muncile agricole este de regulă de aproximativ șapte lire pe oră sau 271 de lire pe săptămână.

Ministerul de Interne a spus că va lua în considerare propunerile comitetului consultativ, dar că în general recomandă producătorilor să utilizeze forță de muncă locală.

Guvernul nu are o estimare a numărului de români și bulgari așteptați să migreze anul viitor în Regatul Unit, după deschiderea totală a pieței muncii, dar organizația neguvernamentală Migration Watch a estimat la 50 de mii migrația anuală netă din cele două țări, pe viitorii cinci ani.

Până acum, presupusa "invazie" a românilor și bulgarilor a fost folosită cu succes de forțele politice eurosceptice, cum ar fi Partidul Independenței Regatului Unit (UKIP), care a obținut rezultate excelente în recentele alegeri locale, mai ales în regiunile agricole, unde lucrează printre alții români și bulgari. Iată că posibila dispariție a acestor lucrători din agricultură ar putea avea efecte negative pentru economia britanică.

 
Londra, Petru Clej, despre muncitorii români şi bulgari din Marea Britanie