Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Protest în fața restaurantelor fast-food

Angajații lanţurilor de restaurante fast-food din toată lumea se pregătesc de protest, nemulțumiți de salariile mici și condițiile grele de muncă. Reuniţi pentru prima dată sub sigla unui sindicat internaţional, ei vor protesta săptămâna viitoare în 33 de țări.

Protestul angajaților din restaurantele de tip fast-food are loc pe 15 mai și va fi coordonat la nivel internațional de un sindicat cu filiale în toată lumea. Reclamând puținii bani primiți și condițiile grele de muncă, ei vor ieși în stradă, în fața restaurantelor. Organizatorii anunță greve în 150 de oraşe americane şi acţiuni de protest în 33 de ţări, inclusiv în Japonia, Brazilia, Maroc şi India.

În Statele Unite, angajaţii în domeniul fast-food reclamă un salariu de 15 dolari pe oră, reprezentând dublul salariului minim federal de 7,25 de dolari, aplicat în prezent în numeroase lanţuri de restaurante de tip fast-food.

”Muncitorii din zeci de ţări de pe şase continente au anunţat că se alătură mişcării tot mai importante în favoarea creşterii salariilor şi acordării unor drepturi mai bune de muncă în restaurante ca McDonald's, Burger King, Wendy's şi KFC”, anunţă organizatorii într-un comunicat.

Până la protestul general din 15 mai, au avut sau au loc acțiuni punctuale. Astfel, la New York, un grup de 70 de manifestanţi, originari din diverse ţări, s-a adunat în faţa unui restaurant McDonald's, în Manhattan.

Nu e primul protest de acest fel. La sfârșitul lui 2012, aproximativ 200 de angajaţi în domeniul fast-food au început să manifesteze la New York, protest care s-a extins în peste 100 de oraşe americane.

Acum, angajații din restaurantele fast-food sunt sprijiniți de o uniune din care fac parte 396 de sindicate din 126 de ţări, reprezentând în total 12 milioane de angajaţi.