Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Gates, cel mai bogat om din lume. Din nou!

gates.jpg

Cel mai bogat om din lume, Bill Gates, cofondatorul Microsoft

Cofondatorul Microsoft, Bill Gates, şi-a recâştigat, după şase ani, primul loc în topul celor mai avuţi oameni de pe planetă. Averea sa este evaluată de Bloomberg la 72,7 miliarde de dolari.

Revenirea spectaculoasă a lui Bill Gates în fruntea clasamentului celor mai bogaţi oameni din lume se datorează, în principal, Microsoft, care i-a sporit averea cu 10 miliarde de dolari după ce acţiunile companiei au atins maximul ultimilor 5 ani. Acestea au crescut în pofida faptului că cel mai recent sistem de operare al companiei, Windows 8, nu a avut succesul scontat.
Averea lui Bill Gates a crescut şi datorită aprecierii participaţiilor deţinute de acesta la compania feroviară Canadian National Railway şi la grupul Republic Services, unul dintre cei mai importanţi jucători din SUA în domeniul colectării deşeurilor.
Cea mai mare parte din averea lui Gates este deţinută de acesta prin fondul de investiţii Cascade Investment, care are acţiuni la peste 10 companii listate şi mai multe firme deţinute privat, precum grupul hotelier Four Seasons.
Al doilea cel mai bogat om din lume este miliardarul Carlos Slim. Averea acestuia a scăzut la 72,1 miliarde de dolari. Mexicanul a pierdut 3 miliarde în acest an din cauza măsurilor adoptate de autorităţi pentru spargerea monopolului din sectorul telecom. Acţiunile companiei pe care o controlează, gigantul telecom America Movil, au scăzut cu 14% de la începutul anului.
Locul al treilea în topul bogaţilor este ocupat de miliardarul american Warren Buffett, cu o avere evalaută la 59,7 miliarde de dolari.
Cel mai bogat european din acest clasament este  spaniolul Amancio Ortega, fondatorul grupului Inditex, cu 56 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg.