Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Apple iese din nou la "cumpărături". Acum vrea Beats Electronics

Compania Apple vrea să preia firma Beats Electronics, producător de căşti audio, care deţine de asemenea o platformă online de muzică. Apple este dispus să plătească 3,2 miliarde de dolari, astfel că ar putea fi vorba de cea mai mare achiziţie efectuată vreodată de Apple.

Apple este în discuţii avansate pentru preluarea producătorului de căşti audio Beats Electronics, care are și o platformă online de muzică, au declarat pentru Bloomberg surse apropiate situaţiei.

Apple şi-ar extinde astfel prezenţa pe piaţa distribuţiei online de muzică, preluând serviciul de streaming lansat în acest an de Beats. Pentru câțiva dolari pe lună, clienţii Beats primesc acces nelimitat la toate piesele şi albumele din catalogul companiei, pe care le pot accesa de pe smartphone, tabletă sau de pe computerul personal.

Distribuţia de muzică a devenit, în ultimii 10 ani, una dintre afacerile de bază ale Apple, datorită player-ului iPod şi platformei iTunes.

Cu toate acestea, vânzările de muzică în format digital ale Apple au scăzut anul trecut pentru prima dată de la lansarea iTunes, pe fondul migrării unor clienţi către servicii precum Spotify, Pandora sau YouTube, platforma video a Google, potrivit datelor Nielsen SoundScan.

”Era download-ului digital a luat, practic, sfârşit”, comentează pentru Bloomberg Aram Sinnreich, profesor de media la Universitatea Rutgers, care studiază relaţia dintre muzică şi evoluţia tehnologiei.

Apple deţinea la sfârşitul lunii martie rezerve de 150,6 miliarde de dolari, astfel că suma de 3,2 miliarde de dolari necesară pentru preluarea Beats nu ar pune probleme.

Totodată, achiziţia Beats ar transmite un semnal clar că lansarea unui serviciu de streaming de muzică pe bază de abonament a devenit o prioritate pentru Apple.

”Investesc în viitor, iar viitorul este streamingul şi muzica pe bază de abonament. Veniturile din streaming şi abonamente sunt în creştere. Descărcările de fişiere sunt în declin. Toate companiile trebuie să intre pe streaming”, susține Jon Irwin, fostul preşedinte al companiei Rhapsody International.

Apple a lansat anul trecut iTunes Radio, care oferă clienţilor streaming de muzică gratuit, finanţat prin publicitate, în concurenţă cu Pandora.

iTunes este cel mai mare distribuitor de muzică la nivel mondial, însă modelul de afaceri al platformei este limitat la descărcarea melodiilor sau albumelor.

O afacere între prieteni

Apple ar prelua de asemenea divizia de căşti audio a Beats, produsul prin care compania şi-a câştigat renumele. Beats Electronics a fost fondată în 2008 de rapperul Dr. Dre şi Jimmy Iovine, unul dintre cei mai influenţi executivi din industria muzicală.

Compania s-a orientat către o strategie agresivă de marketing, ţintind publicul larg prin design şi accesorii şi evitând să promoveze produsele strict pentru pasionaţi. Dr. Dre şi Iovine au încheiat parteneriate cu mai mulţi muzicieni şi sportivi pentru a promova căştile Beats.

Potrivit Financial Times, echipa de conducere a Beats va raporta direct şefului Apple, Tim Cook.

Preluarea Beats reprezintă o deviere de la strategia Apple, care de obicei cumpără companii mici, pe care le integrează rapid în propriile divizii.

Eddy Cue, vicepreşedinte Apple pentru iTunes şi App Store, s-a ocupat de negocierile cu Beats, au afirmat pentru Bloomberg surse apropiate discuţiilor. Cue şi Iovine se cunosc de mai mulţi ani, carierele celor doi în industria muzicală intersectându-se de mai multe ori.

Contactaţi de Bloomberg, reprezentanţii Apple şi Beats nu au comentat informaţiile.

Unul dintre principalii acţionari ai Beats este producătorul taiwanez de smartphone-uri HTC, prima companie care a adoptat sistemul de operare Android şi a atacat supremaţia iPhone.

HTC avea în urmă cu trei ani 51% din acţiunile Beats, participaţie preluată pentru 300 milioane de dolari. În 2012, compania taiwaneză a vândut înapoi acţionarilor Beats un pachet de 25%.

Universal Music Group, parte a grupului francez Vivendi, deţine de asemenea 14% din acţiunile Beats. În luna septembrie a anului trecut, fondul de investiţii Carlyle Group a cumpărat o participaţie minoritară la Beats.