Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dacia a detronat OMV Petrom.Uzina anunță o creștere a afacerilor de 45% (Ziarul Financiar)

Dacia este cea mai mare companie din România după cifra de afaceri. După mulți ani în care primul loc era ocupat de Petrom, producătorul de mașini reușește să treacă în față, cu cel mai bun rezultat financiar din istorie.

Putem vorbi de o schimbare istorică, după o lungă perioadă în care companiile petroliere și din energie ocupau cu încăpățânare primele locuri. Acum, cu o cifră de afaceri pe 2013 de 18,4 miliarde de lei, Dacia este noul lider.

Datele demonstrează o creștere a afacerilor Dacia cu 45% față de anul anterior, situație nemaiîntâlnită până acum și care înseamnă că Dacia a produs anul trecut 342.000 de mașini.

Cu aceste rezultate, Dacia a depăşit pentru prima dată OMV Petrom SA, care a înregistrat în 2013 o cifră de afaceri de 18,09 miliarde de lei.

Cât privește profitul net, în cazul Dacia acesta a urcat anul trecut la 337,4 milioane de lei, faţă de 277,2 milioane de lei în 2012.

Producția record de 342.000 de mașini plasează Dacia pe locul cinci în topul celor mai mari uzine din Europa.

În acest timp, OMV Petrom a înregistrat în perioada ianuarie-martie vânzări de 5,29 miliarde de lei, cu 9% mai mici decât în primele trei luni ale anului trecut, şi un profit net de 1,07 miliarde de lei, în scădere cu 19%, anunţă compania.

OMV explică scăderea prin povara fiscală mai mare şi mediul de piaţă deteriorat. Printre altele, asta înseamnă o cerere scăzută pentru gaze, electricitate şi combustibili.

De asemenea, numărul angajaţilor OMV Petrom a scăzut cu 6%, de la 20.790 la 19.509 persoane.

La sfârşitul primului trimestru, compania avea 784 de benzinării, cu 12 mai puţin faţă de perioada similară a anului trecut.