Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Conac boieresc sau apartament în Bucureşti?

Piaţa imobiliară de lux din România nu pare a fi în criză. Cel mai scump apartament scos la vânzare în Bucureşti costă 2,5 milioane de euro. Cu aceiaşi bani se poate însă cumpăra un conac boieresc în apropiere de capitală, care are şi un parc de 17 hectare.

Preţurile la care pot fi cumpărate conacele boiereşti din diferite regiuni ale României coboară până la 300.000 euro, preţ care include şi o pădure de 44,4 hectare, iar maximul ajunge la 2,5 milioane de euro, echivalent cu preţul cerut de un proprietar pentru un penthouse de 500 de metri pătraţi în Bucureşti. Cu această sumă ar putea fi însă achiziţionate o mulţime de alte proprietăţi cu valoare arhitecturală şi istorică precum unul sau chiar mai multe conace boiereşti. Exceptând zona Bucureşti-Ilfov, astfel de proprietăţi valorează mai puţin de un milion de euro. Cel mai scump conac scos la vânzare este situat în apropierea capitalei, în comuna Baloteşti. Conacul cu 14 camere are un preţ de 2,5 milioane de euro. Clădirea are o suprafaţă utilă de 600 de metri pătraţi şi este amplasată pe un teren de 16,9 hectare. Proprietatea dispune de cale de acces către lacul din comună. Totuşi, imobilul necesită renovare totală.

Pe locul al doilea în clasament se situează un conac restaurat cu cinci camere din Timişoara. Cu o suprafaţă utilă de 505 metri pătraţi şi un teren de 1.600 de metri pătraţi, acesta este scos la vânzare pentru 900.000 de euro. Clădirea are o vechime de peste 150 de ani, fiind construită în stilul clasicismului maghiar din perioada 1830-1840. Imobilul a fost consolidat şi renovat de către actualul proprietar, păstrând însă cu fidelitate caracteristicile arhitecturale ale clădirii. În afara destinaţiei de reşedinţă, conacul poate găzdui un club, restaurant, consulat, sediu de firmă sau o clinică privată.

Un preţ de 800.000 de euro este solicitat pentru un conac cu 22 de camere din localitatea Zăgujeni, judeţul Caraş-Severin. Imobilul a fost construit în anul 1850, are o suprafaţă utilă de 900 de metri pătraţi şi este amplasat pe un teren de 2,75 hectare. Construit în stil neoclasic, conacul a servit ca reşedinţă pentru consilierii militari ai imperiului austro-ungar. Proprietatea mai cuprinde încă opt clădiri auxiliare, cu suprafeţe cuprinse între 200 şi 800 de metri pătraţi, precum şi un parc de 3000 de metri pătraţi cu arbori seculari, diferite specii de brad, arbori exotici şi pomi fructiferi.

În apropiere de Ploieşti, în comuna Bucov, proprietarul unui domeniu viticol de 6.500 de metri pătraţi, compus din conac şi cramă, solicită un preţ de 519.000 de euro. Clădirea are 9 camere, la care se adaugă crama amenajată în locul vechilor grajduri, o pivniţă şi un hangar independent. Clădirea a fost construită în anul 1901, iar din 1940 a funcţionat ca spital de campanie al Crucii Roşii pentru îngrijirea răniţilor de pe front. Cu o suprafaţă utilă de 980 de metri pătraţi, imobilul a fost restaurat cu ajutorul unui arhitect specializat în astfel de lucrări.

În centrul Braşovului, o vilă tip conac vânătoresc, construită în anul 1924, este scoasă la vânzare pentru 480.000 de euro. Imobilul are şase camere, o suprafaţă utilă de 300 de metri pătraţi şi este amplasat pe un teren de 1.700 de metri pătraţi. Clădirea are trei etaje şi combină două materiale naturale de construcţie – lemnul şi piatra. La interior, vila este renovată şi mobilată modern, păstrând însă şi influenţe specifice secolului trecut.

Şi tot în Prahova, în comuna Chiojdeanca, un conac cu 12 camere are un preţ cerut de 300.000 de euro. Terenul are 14,63 de hectare. Împreună cu această proprietate poate fi achiziţionată şi o pădure de 44 de hectare.