
Economie
România cunoaşte cel mai puternic avans al PIB din UE în primele luni
Astfel, România ajunge la performanţa de a cunoaşte al doilea trimestru consecutiv cu cea mai mare creștere economică anuală din Uniunea Europeană, după ce în ultimul trimestru al anului trecut România a avut o creștere a PIB de 5,1%. Aceasta în timp ce în primul trimestru din 2014 Uniunea Europeană a înregistrat o creștere economică anuală de 1,4%.
În cazul României, performanţa economică s-a datorat din nou creşterii exporturilor, creştere mai accentuată în sectorul auto, extrem de productiv şi de eficient şi datorită revenirii pieţelor auto din alte state membre, explică la RFI analistul economic Aurelian Dochia. Şi consumul, pe care guvernanţii contează ca pe un al doilea motor de creştere economică, nu şi-a revenit încă spectaculos dar a evoluat pozitiv deci ar fi şanse ca până la sfârşit de an să putem conta şi pe creşterea cererii interne. Totuşi, decalajul între cifrele economice “frumoase” şi nivelul de trai rămân mari...Aurelian Dochia explică însă că acesta se datorează faptului că sectoarele care susţineau persoanele cu venituri mici nu şi-au revenit. Exemplu : construcţiile.
« Este un anumit decalaj dar cred că datele privind evoluţia salariilor încep să arate şi o îmbunătăţire în această privinţă. Evident că nu toate sectoarele evoluează la fel, mai ales unele sectoare care sunt de interes tocmai pentru persoanele cele mai afectate de criză, care au venituri mici, care sunt mai puţin calificate şi care în general lucrează în domenii precum construcţiile. Din păcate construcţiile nu şi-au revenit, sunt încă în suferinţă şi în primul trimestru şi cred că singura posibilitate ca să îşi revină mai repede în 2014 ar fi să se reia nişte lucrări publice şi care din păcate sunt întârziate », spune la RFI analistul economic, adăugând că şi fondurile europene ar putea reprezenta un ajutor substanţial în această privinţă.
Există însă numeroase semnale pozitive din zona investiţiilor străine directe. Şi acestea au crescut în primul trimestru al anului cu 30 la sută comparativ cu aceiaşi perioadă a anului trecut. Mai mult, analiştii citaţi de agenţia Bloomberg estimează că intrările de capital ar putea creşte în condiţiile în care România şi Ungaria par să fie deocamdată beneficiari ai reorientării investitorilor care nu mai vor să bage bani în obligaţiunile ruseşti. Şi în acest caz, explică Aurelian Dochia, va exista un decalaj între momentul creşterii investiţiilor de capital şi cel în care vom vedea şi investiţii concrete. Cert este că s-a creat un context favorabil României, spune analistul economic.
« Din fericire întotdeauna în condiţiile aceastea se poate crea un cerc virtuos. Aşa cum la începutul crizei se crează un cerc vicios care duce la deteriorarea tot mai multor indicatori acum suntem pe cale să intrăm într-un cerc virtuos în care veştile pozitive dau mai multă încredere şi curaj investitorilor şi familiilor şi gospodăriilor, s-ar putea să crească şi consumul deci este un moment favorabil », spune analistul.
Şi mai interesant, ca să încheiem, Aurelian Dochia estimează că în scurt timp polii de dezvoltare ai economiei europene se vor muta şi ţări precum România vor fi cele care vor propulsa PIB-ul european, în condiţiile în care datele din Germania indică o creştere destul de slabă, de 0,8 la sută în primul trimestru al lui 2014 faţă de cel precedent iar cele din Franţa vorbesc de un nou moment de stagnare. Deja datele pozitive din România au contribuit la avansul de 0,3% al PIB-ului Uniunii Europene. Să mai spunem că o confirmare indirectă a « îmbătrânirii » marilor economii este şi faptul că expansiunea economiei zonei euro a rămas neschimbată, la 0,2%.