Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Şapte provincii spaniole printre primele zece cu cel mai ridicat șomaj al Uniunii Europene

images.jpg

Şapte provincii spaniole printre primele zece cu cel mai ridicat șomaj al Uniunii Europene

Șomajul a devenit fața cea mai vizibilă a recesiunii europene și s-a instalat deja ca o problemă cronică a economiei comunitare. Media șomajului în ansamblul celor 27 este de aproape 13% dublu fata de Statele Unite sau Japonia.

Corespondentul RFI la Madrid, Mugur Chiujdea

Și problema nu constă doar  în faptul că rata europeană aproape că o dubleaza pe cea a celorlalte economii dezvoltate, ci și în faptul că șomajul  comunitar este într-o continuă creștere, în timp ce economiile amintite se bucură de o ușoară recuperare economică  și o scădere a numărului celor fără de muncă.

 Uniunea Europeană nu poate să-și coordoneze eforturile și rămâne în urmă  în timp ce se adâncește prăpastia dintre nordul și sudul bătrânului continent, de la cele peste 27 de procente de șomaj ale Spaniei sau Greciei la  cele doar 6  ale Germaniei sau cele 4,5 ale Austriei. Ultimele informații publicate de Eurostat, Oficiul European de Statistică, relevă o analiză și mai detaliată, prezentând cifrele ratei șomajului în toate regiunile Europei.  Încă o dată Spania   este un nefericit lider în a-și adjudeca  cele mai negative recorduri.

Șapte dintre primele 10 provincii europene cu cea mai ridicată rată a șomajului aparţin regatului iberic. După Ceuta, mica provincie spaniolă din nordul Aficii cu o rată a șomajului de peste 38%, urmează Andaluzia, cea mai mare provincie a Spaniei și una dintre cele mai mari ale Europei, unde șomajul a ajuns deja  la aproape 35%. La această destul de lungă listă se însumează Extremadura, Insulele Canare, Melilla, Castilla-La Mancha și Murcia, cu cote de șomaj care gravitează în jurul a 30 de procente.

 În acest cenușiu top-ten al recesiunii există de asemenea două regiuni elene, Macedonia Occidentală și Grecia Centrală, cu 30%, respectiv 28% și Réunion, o mică insulă din nordul Aficii care aparține Republicii Franceze și care prea puţin contează în contextul economic european.

Pe de altă parte, jumătatea de nord a Europei prezintă o cu totul altă situație.  Austria și Germania concentrează regiunile unde șomajul este o problemă aproape inexistentă. În Salzburg și Tirol  doar 2,5% din populația activă nu-și găsește un loc de munca, iar în landurile  germane Baden-Württemberg, Bavaria și Renania șomajul este de asemenea la cote infime, de doar 2,7%, iar în Freiburg de 2,9%. Acest fericit top al Europei este completat de regiuni din alte două țări, Olanda și Cehia, unde rata celor fără de muncă este de doar 3%.

Şomajul este deja o problemă cronică a economiei spaniole, ajungând la 55% în rândul tinerilor, în aproape 2 milioane de familii nimeni nu are de lucru iar peste 30% dintre cei înscriși la oficiile de șomaj nu mai beneficiază de nici un ajutor din partea statului.

Premierul spaniol, Mariano Rajoy, reclama astăzi Uniunii Europene ca  în summit-ul din iunie să se acorde o atenție deosebită problemei șomajului în rândul tinerilor și să se înlocuiască "discursurile cu măsuri concrete."  Un mesaj asemănător cu cel al liderului socialiștilor spanioli, Alfredo Pérez Rubalcaba, care, prezent ieri la Leipzig la ceremoniile social-democrației germane, transmitea  un mesaj și mai direct Angelei Merkel, cerându-i să înlocuiască retorica îngrijorării cu măsuri concrete și să mărească această ridiculă sumă de 6 miliarde de euro alocată celor 27 pentru a lupta împotriva șomajului în rândul tinerilor sub 30 de ani.

Ori de câte ori ministrul spaniol al economiei, Luis de Guindos, anunță că anul viitor economia va începe să crească și să creeze locuri de muncă, apare câte un raport internațional care nu numai că neagă aceste afirmaţii ci și prezintă prognoze dramatice. În acest context  Societe Generale a prezentat un studiu care anticipează  că rata șomajului spaniol va depăși 30% până în anul 2015, echivalentul a 7 milioane șomeri, perspectivă care a declanșat alarma la Bruxelles și la Fondul Monetar Internaţional, în așa măsură încât  pe holurile instituțiilor comunitare se vorbește cu îngrijorare de acest de nestăpânit fenomen care poate pune în pericol însuși sistemul politic și democraţia spaniolă.  Îngrijorarea cu privire la șomajul din  Spania și Grecia este de așa natură încât săptămânalul german “Der Spiegel” a publicat acum câteva zile următoarea reflecție, citez : "Politicienii deja își dau seama că rata ridicată a șomajului la Atena și Madrid este o amenințare la adresa democrației și ar putea fi sărutul morții pentru zona euro. "