Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Analist: "Îmbunătăţirea ratingului trebuie dublată de măsuri pentru mediul de afaceri"

Standard & Poor's, singura dintre marile agenţii de rating care încă evalua România în categoria ”junk”, a îmbunătăţit, vineri, calificativul suveran al ţării cu o treaptă, la ”BBB-”, în categoria recomandată pentru investiţii, cu perspectivă stabilă. Perspectiva ratingurilor pe termen lung este stabilă, transmite agenţia.

”România face progrese în reducerea îndatorării externe. În plus, consolidarea fiscală şi stabilitatea sectorului financiar sunt în continuare pe drumul cel bun”, apreciază agenţia de evaluare financiară.

Ratingul pentru împrumuturi în valută şi monedă locală pe termen lung al României a fost revizuit pozitiv de la ”BB+”, cea mai ridicată treaptă din ”junk”, la ”BBB-”, ultima treaptă din categoria recomandată investitorilor.

De asemenea, calificativul pentru împrumuturi pe termen scurt a fost urcat de la ”B” la ”A-3”.

Perspectiva ratingurilor pe termen lung este stabilă, reflectând un echilibru între probabilitatea ca programele fiscale şi de reformă să depăşească aşteptările S&P şi posibilitatea reapariţiei unor dezechilibre externe, notează agenţia.

Îmbunătăţirea ratingului de către S&P ar putea creşte apetitul investitorilor străini pentru obligaţiunile în monedă străină ale României, dar şi pentru cele în lei, într-o măsură mai redusă, însă, potrivit unei note către investitori a grupului austriac Erste.

S&P se aşteaptă ca România să menţină o rată constantă de creştere economică, în medie de 3% pe perioada 2014-2017. Deşi ritmul este mai lent decât cel înregistrat înaintea crizei financiare din 2009, este peste cel al ţărilor vecine cu situaţie comparabilă.

Această evoluţie evidenţiază revenirea unor fundamente relativ sănătoase, chiar dacă venitul pe cap de locuitor al României în 2014 este aproximativ egal cu maximul atins în 2008.

 
Analistul Cristian Păun, profesor de economie la ASE