Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ministrul energiei: Gazele de şist pot fi o soluţie viabilă. Dacă sunt în SUA, de ce n-ar fi şi la noi?

ministrul-energiei-gazele-sist-pot-fi-solutie-viabila-sunt-sua-ce-n-ar-fi-noi.jpg

Gazele de şist, între protecţia mediului şi nevoia independenţei energetice.

Gazele de şist pot fi o soluţie viabilă pentru ca România să-şi obţină independenţa energetică. O spune într-un interviu la RFI ministrul delegat pentru energie, Constantin Niţă.

În opinia lui Constantin Niţă, gazele de şist "pot fi o soluţie viabilă. Dacă în Statele Unite sunt o soluţie viabilă, nu văd de ce în Europa n-ar fi o soluţie viabilă. Dacă la noi, preţul gazelor naturale a ajuns la peste 400 de dolari/mia de metri cubi, de ce în Statele Unite este de 113? Asta ce înseamnă? Înseamnă că în competiţia produselor care folosesc gaze naturale, Statele Unite vor câştiga, pentru că vor avea costuri mai mici şi implicit preţuri mai mici. Deci nu văd de ce dacă acolo lucrurile funcţionează, la noi să nu funcţioneze".

Întrebat dacă în urma explorării gazelor de şist, va urma automat şi exploatarea lor, ministrul delegat pentru energie a răspuns: "Nu trebuie să confundăm explorarea cu exploatarea. Întâi să vedem dacă avem. Dacă vom avea gaze neconvenţionale, atunci sigur, se va lua o decizie, ce facem cu ele, le exploatăm sau le păstrăm în continuare, dacă va fi cazul. Deocamdată, nu trebuie să exagerăm cu lucrul acesta".

"De la vorbă la faptă este cale lungă. Să vedem că firmele care vor explora ne vor spune cu certitudine care este volumul de gaze naturale neconvenţionale existente în ţara noastră şi după aceea sigur, vom putea să luăm o decizie", conchide Niţă.

Ecologiştii se opun explorării şi exploatării gazelor de şist prin fracţionare hidraulică, metodă ce ar putea provoca în opinia lor cutremure şi ar putea afecta pânza freatică.

 
Constantin Niţă, intervievat de Cosmin Ruscior, despre gazele de şist