Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dacian Cioloş: „Din 2014, subvenţii pentru agricultura eco“

dacian-ciolos1.jpg

Dacian Cioloş: „Din 2014, subvenţii pentru agricultura eco“

Din 2014, fermierii europeni vor primi subvenţii speciale pentru agricultură ecologică“ – anunţă la RFI comisarul european Dacian Cioloş. Propunerea a fost discutată de mai mult timp în cadrul dezbaterilor cu privire la viitoarea Politică Agricolă Comună şi a fost în final acceptată.

Dacian Cioloş spune că practicile care respectă mediul vor fi cu siguranţă recompensate, dar nu a fost stabilit clar încă mecanismul.

Nu mai e în discuţie dacă să se facă această modificare, ci cum să fie făcută, pentru a lua în considerare specificităţile din diferite părţi din UE şi pentru a nu creşte birocraţia prin aceste măsuri introduse. Există deja un consens în favoarea subvenţiilor pentru practici agricole ecologice atât în Parlamentul European cât şi în Consiliul de miniştri. Eu am toată deschiderea să găsim soluţii şi mă bucur că ideea a fost acceptată. Dar e adevărat că la început această propunere a fost contestată de agricultorii care de zeci de ani au practici îndoielnice în ce priveşte mediul înconjurător.

Liderii europeni sunt aşteptaţi să îşi dea acordul politic cu privire la PAC luna viitoare. Politica Agricolă Comună a Uniunii Europene ar trebui să fie definitiv parafată la Bruxelles în toamna anului 2013.

 
Asculta declaraţia comisarului european: