Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Consiliul Concurenței: Număr record de investigații finalizate

bani-lei-romanesti.jpg

Amenzi Consiliul Concurentei

Consiliul Concurenţei a finalizat un număr record de investigaţii anul trecut, cele mai multe vizând sectorul construcţiilor de drumuri. Raportul anual al instituţiei publicat săptămâna aceasta arată că valoarea amenzilor a scăzut la 6,7 milioane de euro, în condiţiile în care firmele cercetate au avut cifre de afaceri mai mici.

În total, 24 de investigaţii au fost desfășurate în anul 2012, cu 8% mai multe decât în anul precedent. Domeniul construcţiilor de drumuri a fost cel mai vizat. Consiliul Concurenţei a sancţionat la finalul anului trecut cinci firme cu o amendă în valoare totală de trei milioane de lei, pentru trucarea unei licitaţii organizate de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, privind un contract de lucrări de marcaje rutiere.

Un record s-a înregistrat și în ceea ce privește durata medie a investigaţiilor finalizate în anul 2012, care a fost de doi ani şi jumătate, în scădere cu 16% faţă de 2011 şi cu 42% comparativ cu 2010, se precizează în raportul instituţiei.

Numărul investigaţiilor deschise anul trecut de autoritatea din domeniul concurenţei a scăzut la 18, dintre care două treimi prin autosesizare. Cele trei anchete sectoriale deschise anul trecut vizează piaţa distribuţiei de filme către cinematografe din România, sectorul gazelor naturale şi serviciile de salubrizare. La finalul anului 2012, Consiliul Concurenţei avea 69 de anchete în desfăşurare, dintre care 20 erau anchete mai vechi de trei ani, iar nouă erau sectoriale.

678