Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rata şomajului în Italia, cea mai mare din ultimii 36 de ani

muncitori-constructii.jpg

Sute de români sunt angajaţi în construcţii în Italia

Rata şomajului din Italia a ajuns la 12% în luna aprilie, atingând astfel un nivel record  din 1977 încoace. Şomajul în rândul tinerilor a depăşit 40 la sută. Italia este una dintre ţările zonei euro afectate puternic de criză, agravată de îndatorarea ridicată a ţării şi de lipsa angajamentului clasei politice pentru reformarea economiei.

corespondentul RFI la Roma Elena Postelnicu

Datele publicate vineri de autorităţile de la Roma arată şi o diferenţă majoră între nordul şi sudul ţării. Astfel, în Nord, regiune cu o industrie puternică, rata şomajului este de două ori mai mică decât în Sud. Cea mai recentă prognoza a Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, arăta că economia în recesiune a oeninsulei se va contracta cu 1,8% în acest an.

În acest context, cele trei mari sindicate din construcţii şi transporturi au organizat în toate regiunile din Italia proteste, în condițiile în care aproximativ jumătate dintre muncitorii afiliaţi au rămas fără locuri de muncă sau se află în şomaj tehnic. Printre ei şi numeroşi români.

În Peninsulă, de 15 luni consecutiv, rata persoanelor care nu au şi nu pot gãsi un loc de muncã se menţine la peste 10%, în vreme ce şomajul în rândul tinerilor se situează la 40,5%. La nivel naţional s-au pierdut doar în ultimul an, peste 550.000 de locuri de muncă. Din acest motiv, sindicatele din construcţii au organizat în fiecare din cele 20 de  regiuni câte un protest al muncitorilor, de unde nu au lipsit cetăţenii români.

Odată cu criza economică, salariile muncitorilor români s-au micşorat de la 1200 de euro la 900 de euro, se intră forţat în şomaj tehnic sau şi mai rău drepturile băneşti nu ajung nici după trei patru luni la muncitori, care în astfel de situaţii apelează la sindcate. 

Pentru 21 iunie, sindicaliştii pregătesc un protest la nivel naţional organizat în capitala italiană. Francesco Palese, secretar regional al sindicatului Feneal din regiunea Lazio:

“Noi sperăm că acest protest va ajuta, deoarece astăzi sectorul construcţiilor a ajuns la un nivel minim istoric. Sunt peste 35.000 de şomeri în regiunea Lazio într-un an, în construcţii, sunt 4.000 de firme care au fost nevoite să-şi încheie activităţile din cauza crizei, băncile nu mai acordă credite acestor firme care au probleme, are totul o legătură... şi de aceea s-a ajuns la un faliment în masă. În plus, numărul persoanelor aflate în şomaj tehnic a atins maximul. S-a înregistrat un procent de 50% în plus faţă de 2009, iar în oraşul Latina, o zonă industrială din reginea Lazio s-a ajuns chiar la 70%.” 

Guvernul italian vrea să reducă şomajul în rândul tinerilor printr-un program care presupune ca angajaţii care se apropie de vârsta pensionării să cedeze din orele de lucru în favoarea colegilor tineri, sprijinindu-i totodată ca “mentori”. Planul ar genera reduceri semnificative ale costurilor pentru angajatori şi ar ajuta tinerii să-şi găsească mai uşor locuri de muncă. Reducerea şomajului în rândul tinerilor a fost asumată ca prioritate de cabinetul condus de Enrico Letta.
 

 
corespondentul RFI la Roma Elena Postelnicu