Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


România, din nou interesantă pentru investitori

România ocupă locul 10 în Europa şi 4 în Europa Centrală şi de Est după numărul locurilor de muncă create în urma proiectelor de investiţii străine realizate în ţară în 2012, arată un studiu al companiei Ernst&Young. Zona e tot mai atractivă pentru capitalul uman capabil şi accesibil ca preţ.

România a atras anul trecut 7.114 locuri de muncă generate de investiţiile străine, cu 19% mai multe decât în 2011. Acest lucru dovedeşte că Europa Centrală şi de Est şi-a recăpătat forţa de atracţie pentru investiţiile străine, depăşind Europa de Vest. Companii din Europa şi din întreaga lume îşi extind tot mai mult capacităţile de producţie în zonă, scrie în raportul Ernst&Young, care prezintă şi un exemplu. Astfel, Renault mai produce doar un sfert din automobilele sale în Franţa, restul fiind fabricate în România, Maroc, Slovenia şi Turcia.

Autorii studiului precizează că atât România, cât şi întreaga regiunea se bucură de avantajul unui capital uman capabil şi accesibil ca preţ. Conform Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, salariile anuale în ţările din zonă rămân în medie la jumătate faţă de cele din Germania, Franţa şi Marea Britanie.

Cât priveşte regiunea pe ansamblu, Polonia este văzută de departe drept cea mai atractivă ţară pentru investiţii (37% din respondenţi). În cazul României, investiţiile care s-au concretizat reprezintă 7% din numărul total al proiectelor de investiţii din Europa, depăşind uşor percepţia investitorilor privind atractivitatea pieţei locale.

În pofida recesiunii, raportul arată că numărul proiectelor care pleacă de la investiţiile străine directe din Europa a suferit doar o reducere moderată de 3%.

Marea Britanie se situează din nou în topul destinaţiilor pentru investiţii străine, cu 697 de proiecte în 2012, în creştere cu 3%, însă Germania s-a apropiat mai mult ca niciodată, clasându-se pe locul al doilea, cu 624 proiecte, ceea ce reprezintă o creştere de 5%. După ce a depăşit Marea Britanie din punct de vedere al numărului de proiecte din industria producătoare în 2011, Germania recuperează teren şi în sectoarele bazate pe servicii. Franţa (471), Spania (274) şi Belgia (153) s-au clasat pe locurile trei, patru şi cinci.

Ţările din Europa de Vest care au avut performanţe foarte bune şi au atras un număr de proiecte semnificativ mai mare faţă de 2011 au fost Spania (273), Irlanda (106), Belgia (153) şi Finlanda (62). Aceasta s-a datorat, în principal, unei scăderi a costurilor relative pe unitatea de muncă, ceea ce le-a sporit competitivitatea.

Un al doilea grup de ţări vest-europene, printre care Franţa (471), Olanda (161), Italia (60) şi Elveţia (61) au atras mai puţine proiecte şi relativ puţine locuri de muncă. Motivele care au stat la baza diminuării investiţiilor variază de la stagnarea creşterii economice în Franţa şi Italia până la costurile operaţionale ridicate din Olanda şi Elveţia.

Serviciile de business şi cele de software au rămas cele mai importante sectoare pentru investiţiile străine directe din Europa, generând 699 şi, respectiv, 402 proiecte. Marea Britanie a fost, din nou, principala destinaţie pentru aceste proiecte (28%), cu Germania pe locul doi, urmată de Franţa şi Spania.

Industria producătoare a acumulat 25% din proiectele de investiţii, cu 60% din locurile de muncă create pe continent, în timp ce sectorul auto a furnizat cea mai mare surpriză, astfel că în ciuda vânzărilor de maşini din Europa, aflate în 2012 la cel mai scăzut nivel de aproape două decenii, sectorul a asigurat 28% din totalul de noi locuri de muncă generate prin investiţiile străine din Europa.

În ceea ce priveşte previziunile pentru 2013, investitorii sunt "realist" optimişti în privinţa Europei şi cred că recesiunea se va încheia, dar îşi dau seama că revenirea va dura mai mult decât s-a întâmplat în trecut. Jumătate dintre respondenţi prezic o perioadă de recuperare de trei ani, în timp ce o treime se aşteaptă ca acesta să dureze cinci ani.