Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


“Energia verde”, investiţii în creştere cu 500%

Investiţia totală în energie “verde” la nivel mondial a ajuns la 269 miliarde de dolari în 2012. E vorba de o creştere de 500% comparativ cu 2004, arată studiul Renewable Energy Country Attractiveness Index, realizat de Ernst & Young. America de Sud şi Asia - Pacific cresc. Europa şi Orientul Mijlociu stagnează.

Cererea de energie, situaţia resurselor naturale, costurile tehnologiei, accesul la finanţare şi competiţia globală sunt factorii cheie pentru investitorii în energie, se arată în studiu. Indexul arată că SUA îşi recâştigă prima poziţie, iar obstacolele majore la intrarea pe piaţă a investitorilor străini plasează China pe locul doi. Cu toate acestea, perspectivele de creştere ale sectorului de energie regenerabilă în China rămân favorabile, pe fondul creşterii continue a PIB-ului, a majorării cererii de energie dar şi a importanţei strategice susţinute a sectorului în economia locală, ceea ce asigură o bază solidă pentru viitor.   

America de Sud continuă să crească în importanţă, fapt ce se datorează într-o anumită măsură creşterii cererii de energie. Proiectele în curs de desfăşurare din Chile includ uzine de producţie de energie solară concentrată la valori de 300 - 400MW, în timp ce Peru a fost inclusă în top, pentru prima oară, datorită resurselor bune şi a unui climat investiţional propice. Cu toate acestea, este posibil ca noile măsuri politice şi anulările de licitaţie din Brazilia să tempereze creşterea rapidă înregistrată în ultimele 18 luni în regiune.

Nivelurile ridicate ale activităţii pe bază de proiect şi ale interesului investiţional din Japonia şi Australia conferă regiunii Asia Pacific o prezenţă mai puternică în vârful clasamentului. Thailanda, de asemenea, intră în acest top, oferind importante resurse solare şi un portofoliu de proiecte consolidat, precum şi măsuri stabile de suport fiscal şi normativ.

În Europa, România este ţara care a tăiat cel mai recent subvenţiile, intensificând starea de spirit relativ sumbră din Europa de Est, în contextul în care responsabilii de politici încearcă să găsească echilibrul dintre creştere şi sustenabilitate.

Mai multe ţări din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, printre care Egipt, Tunisia şi Emiratele Arabe Unite, au ieşit din top 40 din cauza redresării lente în urma “Primăverii Arabe” şi a absenţei unor politici-cadru clare care au amânat implementările de proiecte.