Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Război comercial UE-China: Cât de afectaţi vor fi viticultorii francezi?

vin-vie.jpg

Chinezii au cumpărat podgorii întregi în Franţa

Beijingul ripostează dur după ce Comisia Europeană a decis să instituie o taxă pe panourile solare exportate de firmele din China. Gigantul asiatic ameninţă importurile de vinuri din Uniunea Europeană. O măsură previzibilă şi care ar putea provoca pierderi uriaşe viticultorilor francezi.

 "Nu avem nimic de-a face cu chestiunea panourilor fotovoltaice chinezeşti". Strigătul disperat al viticultorilor francezi are din păcate puţine şanse să fie auzit la Beijing. Vinurile europene - şi mai ales franţuzeşti - au devenit victima violentei ofensive comerciale lansată de Europa împotriva panourilor solare fabricate de China. Ministrul Comerţului de la Beijing a lansat contraofensiva, adică a cerut o anchetă privind aşa-zisele practici de dumping aplicate de europeni. Chinezii vor să determine dacă filiera viticolă europeană primeşte sau nu ajutoare la export. Răspunsul este nu şi pentru asta e suficient să te uiţi la preţurile sticlelor europene vândute în China, preţuri întotdeauna mai mari decât cele ale vinurilor locale, afirmă un comerciant de vinuri din Bordeaux. Încă de miercuri, atât Comisia Europeană cât şi ministrul francez al agricultuirii au ieşit la rampă pentru a sublinia că "vinurile europene nu beneficiază de nicio subvenţie".

Îngrijorările viticultorilor francezi în particular sunt de înţeles. "China este a treia piaţă de export a vinurilor franţuzeşti - şi prima pentru vinurile de Bordeaux - şi reprezintă o cifră de afaceri anuală de 800 de milioane de euro şi 20 de mii angajaţi ai sectorului. Într-un moment de criză precum cel actual, a pune în joc aceste mii de slujbe e un lucru grav si periculos,  spune Philippe Castéja, viticultor la Bordeaux.

 Ca un paradox, chinezii sunt deja în posesia unor proprietăţi viticole importante în Franţa, peste 50 numai în regiunea Bordeaux. Jumătate dintre aceste proprietăţi reprezentând circa 450 de hectare aparţin grupului Haifang, grup ce scoate anual la vânzare - mai ales în China - 3 milioane de sticle de vin franţuzesc.

Vinurile franţuzeşti reprezintă peste 11 la sută din totalul exporturilor de vinuri europene, Franţa fiind cap de listă urmată fiind de Italia şi Spania. Trei ţări care   au sprijinit  introducerea taxelor vamale la exporturile de panouri solare chinezeşti.

Măsura contra vinurilor alimentează războiul comercial declanşat de cei doi gigamţi economici, China şi Uniunea Europeană. UE este principalul partener comercial al Chinei, lucru care nu a împiedicat depunerea a 6 plângeri europene şi 3 chinezeşti la OMC - Organizaţia Mondială a Comerţului - plângeri legate de diverse litigii comerciale.