Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Drogurile și prostituția ”sporesc” economia Marii Britanii

Marea Britanie a găsit o nouă cale de creștere a economiei – în calculul Produsului Intern Brut vor fi incluse și veniturile din activități ilegale, așa cum sunt prostituția și traficul de droguri. În acest fel, Londra estimează că economia britanică va crește cu cel puțin 10 miliarde de lire sterline.

Includerea acestor activități ilegale în calculul PIB-ului este posibilă după apariția unor noi reglementări financiare la nivelul Uniunii Europene.

Biroul de statistică din Marea Britanie estimează că schimbarea metodologiei de calculare a PIB-ului, care va intra în vigoare din septembrie, va conduce la o revizuire retroactivă în creştere a acestui indicator din 2009 cu 2,3%, sau circa 33 de miliarde de lire sterline.

Autoritatea pentru statistică a estimat că activităţile ilegale, cu precădere prostituţia şi importul, producţia şi distribuţia de droguri, vor avea un impact de 10 miliarde de lire în revizuirea pozitivă a Produsului Intern Brut.

Aproximativ 5,3 miliarde de lire sterline din această sumă reflectă impactul financiar al prostituţiei în economia britanică.

Estimările privind contribuţia drogurilor şi a prostituţiei au fost făcute folosind date furnizate de poliţie sau obţinute prin sondaje.

Rolul activităţilor ilegale este doar o parte a schimbărilor pe care le pregăteşte biroul de statistică. Noua metodologie include şi o reevaluare a impactului asociaţiilor caritabile şi altor organizaţii nonprofit.

De asemenea, va fi schimbat modului în care sunt calculate stocurile şi investiţiile companiilor, în timp ce includerea în PIB a unor servicii bancare gratuite va aduce un impact pozitiv de 5 miliarde de lire sterline.

Schimbările pregătite de statistica britanică fac parte dintr-o iniţiativă a Uniunii Europene de a alinia metodologia de calcul a statelor membre.

Italia a anunţat, de asemenea, că va include începând din acest an prostituţia şi vânzările ilegale de droguri în calcularea PIB-ului, conform normelor Uniunii Europene.

Decizia ar ajuta în sfârşit Italia să înregistreze o creştere a PIB, după mulţi ani de stagnare economică, şi ar sprijini eforturile premierului Matteo Renzi de atingere a ţintelor de deficit bugetar.

Drogurile, prostituţia şi contrabanda vor fi prezente în PIB pentru anul 2014, iar cifrele pentru anii următori vor fi ajustate astfel încât să reflecte schimbarea metodologiei, a informat biroul de statistică de la Roma.