Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Perspectivă sumbră pe piaţa muncii

Ritmul angajărilor va încetini în trimestrul al treilea în România, arată un studiu al companiei Manpower. Documentul evidenţiază incertitudinea din piaţa muncii, dar şi reticenţele unora dintre oamenii de afaceri din România.

Studiul “Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă” arată o aşa numită previziune netă de angajare de numai 10%, cu trei puncte sub nivelul din trimestrul anterior şi cu şapte puncte mai mică decât în perioada similară a anului trecut. Termenul reprezintă de fapt diferenţa dintre procentul de angajatori care anticipează o creştere a volumului total de angajări şi procentul de angajatori care prevăd o scădere a angajărilor, în trimestrul următor. Astfel, dintre cei peste 630 de angajatori români intervievaţi, 70% nu prevăd nicio schimbare în trimestrul al treilea în ceea ce priveşte numărul angajaţilor, 19% spun că vor face angajări, iar 9% estimează reduceri de personal.

Cât priveşte o potenţială creştere a numărului de locuri de muncă, studiul companiei Manpower arată că aceasta poate fi limitată datorită faptului că angajatorii rămân precauţi în faţa proceselor de identificare şi evaluare a talentelor. În plus, incertitudinea asociată condiţiilor de pe pieţele europeană şi americană încă planează asupra acestora, acest lucru influenţând negativ planurile de angajare ale companiilor.

Angajatorii se aşteaptă la creşteri ale numărului de angajaţi în patru din cele opt regiuni ale României. Cele mai optimiste planuri de angajare sunt raportate din Nord-Vest, acolo unde previziunea netă de angajare este de 21%, iar pentru regiunile din Sud şi din Vest angajatorii anunţă previziuni de 14% şi, respectiv, 10%. În Centru, angajatorii anticipează o creştere a numărului salariaţilor cu 7%. În acelaşi timp, intenţiile de angajare din regiunea de Sud-Vest şi din Bucureşti & Ilfov au coborât la valori negative.

Pe sectoare de activitate, previziunile scad în şapte dintre cele zece sectoare economice analizate şi în şase dintre cele opt regiuni. Pentru prima oară în ultimii doi ani, planurile de angajare ale companiilor de construcţii sunt negative. Angajatorii din sectorul industriei prelucrătoare anunţă cele mai optimiste planuri, cu o previziune netă de angajare de 15%. Un ritm constant al angajărilor este de aşteptat în sectorul public şi social (al administraţiei publice şi serviciilor sociale), cu 12%. De asemenea angajatorii raportează estimări 11% şi 10% în transporturi, depozitare şi comunicaţii şi respectiv în sectorul de finanţe, asigurări, imobiliare şi servicii de afaceri. Companiile din sectorul comerţului cu ridicata şi cu amănuntul anunţă planuri de un optimism rezervat cu o previziune de numai 9%.

În acelaşi timp, angajatorii din sectorul energiei electrice, gazelor şi apei anticipează reduceri ale forţei de muncă cu o previziune netă de angajare de  minus 10%. Previziuni pesimiste de - 6% sunt raportate atât în agricultură, vânătoare, silvicultură şi pescuit, cât şi în construcţii.

Planurile privind angajările se îmbunătăţesc sau rămân relativ stabile în doar 19 ţări şi teritorii conform unei analize a evoluţiei datelor de la an la an. La nivel global, perspectivele de angajare sunt cele mai bune în Taiwan, Brazilia, Panama, Peru şi Turcia, iar cele mai reduse în Italia, Irlanda, Spania, Belgia, Olanda şi Grecia.

Studiul Manpower privind perspectivele angajării de forţă de muncă este realizat trimestrial şi măsoară intenţiile angajatorilor de a creşte sau de a diminua volumul angajărilor totale pe parcursul trimestrului următor.