Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Fraudă de 5 milioane de lei la APIA

Un nou caz de corupție legat de acordarea ilegală de subvenții în agricultură a ieșit la iveală odată cu mai multe percheziții făcute de procurorii DNA miercuri dimineață. Banii necuveniți ar fi mers către mai multe ferme agricole și asociații zootehnice, ba chiar și către mai multe parohii și mănăstiri.

Procurorii DNA, care au făcut 13 percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Suceava şi Dâmboviţa, spun că în dosar ar fi cercetate zeci de persoane, printre care chiar directorul general al APIA, consilieri ai agenției, preoți, avocați, medici, fermieri și chiar șeful Poliției Județene Suceava. De altfel, acesta, suspectat de DNA de abuz în serviciu, a fost pus la dispoziţia conducerii IGPR.

Ce caută însă procurorii anti-corupție? Ancheta a plecat de la mai multe informații cum că persoane care nu aveau dreptul au primit sume importante de bani sub formă de subvenții agricole. Un comunicat al DNA spune că există ”suspiciuni legate de admiterea la plată a unor cereri de acordare a sprijinului financiar pe suprafață sau în domeniul zootehnic, unor persoane fizice, juridice, parohii și mănăstiri, ce nu îndeplineau condițiile de eligibilitate”.

Ancheta vizează subvenţii acordate în perioada 2012-2014, prejudiciul estimat fiind de peste cinci milioane de lei.

Potrivit procurorului-şef al DNA Suceava, la APIA Suceava s-a constituit un grup de funcţionari cu atribuţii de verificare şi aprobare a dosarelor de subvenţie care a admis la plată cereri de acordare a sprijinului financiar cu încălcarea prevederilor legale unor persoane fizice şi juridice care nu îndeplineau condiţii de eligibilitate, prin falsuri, prin accesarea bazelor de date şi modificări în fals.

Șeful DNA Suceava spune că au fost implicaţi şi medici veterinari din Suceava, dar şi funcţionari ai Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, iar activitatea infracţională ar fi fost coordonată chiar de directorul adjunct al APIA Suceava, Delia Moldoveanu. Aceasta, la rândul ei, ar fi avut tot sprijinul din partea șefilor de la București.

Conform sursei citate, exploataţiile fictive pentru care erau acordate subvenţii agricole erau înregistrate prin falsuri care erau efectuate de la Suceava în baza naţională de date cu sprijinul directorului general şi al altor funcţionari din APIA Bucureşti.

Procurorul-şef al DNA Suceava a subliniat că activitatea infracţională a grupului a fost continuată chiar în condiţiile în care Comisia Europeană a emis, recent, o scrisoare referitoare la decizia de punere sub supraveghere a României privind subvenţiile agricole şi s-a dispus blocarea conturilor APIA, fiind pusă în pericol alocarea de fonduri europene pentru România, fiind o problemă de siguranţă naţională.