Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Summit-ul G8 promite combaterea evaziunii fiscale

summitul-g8-promite-combaterea-evaziunii-fiscale.jpg

Barack Obama, David Cameron şi Angela Merkel (Foto: Reuters/Stefan Rousseau)

În a doua şi ultima zi a summit-ului G8, organizat în Irlanda de Nord şi la care participă liderii principalelor state dezvoltate şi Rusia, chestiunea taxelor plătite sau nu de companiile multinaţionale a stat la loc de frunte. Liderii G8 au promis să ia măsuri pentru combaterea acestui fenomen, care privează statele din lumea întreagă de venituri estimate la sute, poate chiar mii de miliarde de euro.

Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej

Gazda acestei reuniuni, premierul britanic David Cameron, a fost promotorul acestei teme care provoacă o aprigă dezbatere şi care generează indignare într-o bună parte a opiniei publice pretutindeni pe glob.

Ministrul britanic al Finanţelor, George Osborne, spunea că în ultimele 24 de ore s-a făcut mai multe pentru reformarea sistemului global de taxe  decât în ultimii 24 de ani.

"Veţi vedea azi realizări concrete cu privire la schimbarea regulilor internaționale de taxare, astfel ca persoanele fizice să nu-și poată ascunde banii în paradisuri fiscale, iar companiile să nu-și mute profitul din locul de unde e realizat", declara ministrul Osborne la BBC, înaintea începerii celei de-a doua zile de discuţii între liderii G8.

Marea Britanie doreşte să dea un exemplu, iar săptămâna trecută a dat publicităţii un plan prin care unele dintre coloniile sale, Gibraltar, Insulele din Canalul Mânecii şi Anguilla, vor începe să fie mai transparente cu privire la companiile străine care-şi ţin banii în conturi acolo.

La ora actuală, circa o cincime dintre paradisurile fiscale unde multinaționalele își protejează banii de autoritățile fiscale se află în colonii britanice.

Înaintea summit-ului, premierul Cameron şi-a propus ca o prioritate "lupta împotriva flagelului evaziunii şi evitării fiscale agresive".

 

Multinaţionalele: pretutindeni şi nicăieri

 

Ştiri cu privire la companii multinaţionale, precum Google sau Amazon, care în anumite ţări nu plătesc nici un fel de impozit pe profit au generat reacţii de indignare şi scepticism cu privire la efectele globalizării.

Economistul american Joseph Stiglitz spunea că multinaționalele sunt pretutindeni și nicăieri: pretutindeni când e vorba să-și desfacă produsele, fie că e vorba de servicii sau de bunuri manufacturate și nicăieri când e vorba să plătească taxe. Adeseori, cele mai păgubite sunt statele mai sărace, pentru care veniturile bugetare sunt vitale pentru dezvoltarea lor economică și socială.

Combaterea evaziunii și a evitării fiscale depinde, însă, spun criticii și de o mai mare armonizare a politicilor fiscale naționale, iar Uniunea Europeană este un bun exemplu în acest sens.

O ţară ca Irlanda este menţionată adeseori pentru rata extrem de redusă a impozitului pe profit, care atrage acolo numeroase companii, spre nemulțumirea altor state din UE.

Marea Britanie s-a opus însă armonizării fiscale din UE, după cum s-a opus și introducerii unei taxe asupra tranzacțiilor financiare.

Într-o perioadă de avânt economic, evaziunea și evitarea fiscală pe plan internațional sar mai puțin în ochi, dar în timpul ultimilor cinci ani de turbulențe finaciare și austeritate economică, aceste comportamente sunt din ce în ce mai puțin acceptate.

A-ţi declara disponibilitatea de a le combate ferm nu este însă același lucru cu aplicarea în practică a unor măsuri radicale, iar în acest domeniu încrederea că liderii G8 au voinţa să ia astfel de măsuri este mai redusă.

 
Londra, Petru Clej, despre summit-ul G8 şi evaziunea fiscală