Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


FMI: Piața imobiliară, amenințată de un nou colaps

Prețurile chiriilor și locuințelor de pe piața imobiliară din România au scăzut la jumătate în ultimii patru ani. Nu este, însă, cazul multor state europene și de peste ocean. Un raport al FMI arată că prețurile din acest sector sunt cu mult peste medie în zeci de țări ale lumii. Pericolul colapsului în lipsa unor măsuri rapide este semnificativ, atrag atentia autorii studiului.

Există riscul unui nou colaps devastator al pieţei imobiliare, avertizează Fondul Monetar Internaţional (FMI) în raport, explicând totodată: băncile centrale au redus dobânzile la minime record pentru a stimula economia după recesiunea globală şi au împins, astfel, preţurile locuinţelor la niveluri pe care FMI le consideră un risc semnificativ pentru economii.

În Canada, de exemplu, preţurile la locuinţe sunt cu 33% peste media pe termen lung raportată la venituri şi cu 87% peste media pe termen lung raportată la chirii. Pentru Marea Britanie, preţurile sunt cu 27% mai mari decât media în relaţie cu veniturile şi cu 38% peste cea raportată la chirii.

Într-o situație la fel de dificilă s-ar afla și Australia, Belgia, Norvegia şi Suedia.

De asemenea, un indice calculat de FMI privind preţurile locuinţelor arată o nouă accelerare a acestora, cu un avans de 3,1% faţă de anul anterior. Cel mai puternic avans este înregistrat pe pieţele emergente, unde preţurile au urcat cu 10% în Filipine, cu 9% în China şi cu 7% în Brazilia.

FMI nu emite doar un semnal de alarmă, ci oferă și posibile soluții. Printre instrumentele pe care statele le-ar putea folosi pentru a reduce riscurile pieţei imobiliare, FMI enumerează limitarea creditelor ipotecare în raport cu valoarea locuinţelor şi cu veniturile, reguli ca băncile să deţină mai mult capital pentru împrumuturi riscante, precum şi impunerea unor taxe care să limiteze cererea investitorilor străini pentru proprietăţi imobiliare.