Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, de la 1 octombrie

divergente_intre_guvern_si_fmi_pe_tema_cas.jpg

FMI şi Guvernul României nu au ajuns la un acord pentru reducerea CAS.

Reducerea contribuţiilor de asigurări sociale se va face fără majorarea deficitului bugetar spune premierul Victor Ponta care adaugă că pentru ultimul trimestru din acest an impactul bugetar va fi de 850 milioane lei şi că guvernul dispune de aceşti bani în buget.

Săptămâna viitoare guvernul va transmite către parlament proiectul de lege privind reducerea CAS la angajator, adaugă Victor Ponta care crede că şi opoziţia va vota acest proiect. Premierul Victor Ponta a tinut să precizeze că deşi reducerea CAS se face fără acceptul FMI, acordul cu Fondul Monetar International “rămâne funcţional, nu se întrerupe, nu se reziliază, nu se denunţă”.

El afirmă că vor fi create noi locuri de munca şi principalii beneficiari vor fi angajaţii, pentru că angajatorii vor scoate la suprafaţă acele contracte din zona gri

Reprezentanţii Fondului vor mai curând să revină în toamnă, pentru finalizarea proiectului de buget pe 2015, au declarat agenţiei Mediafax surse apropiate negocierilor.

Guvernul îşi poate permite reducerea CAS în 2014, dar măsura trebuie să fie sustenabilă pe termen lung, în 2015 şi 2016, ani pentru care nu au fost identificate resursele, a declarat joi premierul Victor Ponta, într-un interviu acordat Bloomberg.

Fondul Monetar Internaţional a amânat pentru luna noiembrie evaluarea acordului cu România, a mai precizat el. FMI nu va încheia procesul de evaluare a acordului preventiv cu România până la întocmirea proiectului de buget pentru anul 2015, a spus Ponta, precizând că acordul stand-by rămâne în grafic.

O misiune a Fondului Monetar Internaţional a venit la Bucureşti la începutul lunii iunie, pentru a treia evaluare a acordului stand-by. Cea mai importantă temă de pe agenda discuţiilor cu autorităţile a vizat posibilitatea reducerii CAS cu cinci puncte procentuale de la jumătatea anului.