Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Recapitalizarea băncilor euro nu va mai implica statele

recapitalizarea-bancilor-euro-nu-va-mai-implica-statele.jpg

Acord asupra recapitalizării directe a băncilor

Zona euro a găsit joi la Luxemburg un acord pentru ca băncile în dificultate să nu mai fie recapitalizate de state, ci de Mecanismul European de Stabilitate (MES). Acest lucru ar trebui să reducă presiunea pusă de criza bancară pe datoriile suverane.

Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan

Iată o nouă etapă a uniunii bancare, pe care europenii sunt pe cale s-o clădească încet-încet: recapitalizarea directă a băncilor. Aceasta va fi făcută prin acordul găsit la Luxemburg de cei 17 miniştri de Finanţe ai zonei euro, care s-au pus de acord asupra funcţionării MES.

Instituţia nou creată în tumultul crizei bancare va putea de asemenea să intervină retroactiv şi deci să recapitalizeze unele bănci aflate deja în dificultate. Decizia nu se va lua însă automat, ci de la caz la caz.

Din cele 500 de miliarde de euro capital al MES, 60 de miliarde vor fi consacrate recapitalizărilor. Recursul la MES nu se va face însă ori de câte ori o bancă va considera că are nevoie de o perfuzie, ci doar dacă un risc sistemic pentru zona euro este dovedit.

Înainte ca MES să fie solicitat, creditorii şi acţionarii băncii în chestiune vor fi primii chemaţi să dea o mână de ajutor.

Ideea principală este de a tăia cordonul ombilical între state şi bănci, astfel încât în caz de nouă criză financiară, datoriile suverane să nu mai fie puse la grea încercare.

O altă etapă a uniunii bancare, care va urma mai târziu, ar trebui să aducă majoritatea băncilor zonei euro sub o umbrelă unică europeană, o singură autoritate de supraveghere. Şi aici, ideea este aceeaşi, anume de a reduce obligaţia statelor de a interveni în supravegherea, coordonarea şi eventual salvarea băncilor.

Toate aceste măsuri sunt menite să grăbească sfârşitul crizei financiare actuale în zona euro şi să prevină alte crize.

 
Bruxelles, Mihaela Gherghişan, despre recapitalizarea directă a băncilor