Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tarifele de roaming în Uniunea Europeană scad de la 1 iulie

Reducerea tarifelor de roaming este parte a unui program al Uniunii Europene de eliminare totală a lor. De la 1 iulie 2014, tariful pentru apelurile făcute va fi de cel mult 19 cenţi pe minut, iar pentru cele primite maximum 5 cenţi pe minut. SMS-ul va costa 6 cenţi. Tarifele nu includ TVA-ul.

Noile valori au fost făcute publice chiar de către Neelie Kroes, comisar european pentru agenda digitală, în același timp vicepreședinte al Comisiei Europene. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Neelie Kroes anunță scăderea tarifelor de roaming din Uniunea Europeană de la 1 iulie 2014.

E vorba de tarife maximale pe care le pot aplica operatorii pentru voce sau date.

Astfel, de la 1 iulie 2014, un MB de date va costa maximum 20 de cenţi în roaming. Acest tarif poate fi aplicat de operatori, dar aceştia pot oferi şi oferte speciale. Anul trecut, tariful minimal era de 45 de eurocenți.

Tariful pentru apelurile făcute va fi de maximum 19 cenţi pe minut, iar pentru cele primite maximum 5 cenţi pe minut. SMS-ul va costa 6 cenţi.

Acțiunea de acum e parte a unui proiect care stabilește eliminarea taxelor de roaming. Decizia a fost votată de Parlamentul European și ar urma să intre în vigoare la finalul anului 2015.

Un recent sondaj de opinie, efectuat în rândul a 28.000 de cetăţeni ai Uniunii Europene, arată că 94% dintre europenii care călătoresc în afara ţării lor de origine utilizează în mod limitat servicii precum Facebook, din cauza tarifelor ridicate practicate de societăţile de telefonie mobilă pentru serviciile furnizate în roaming. 47% dintre respondenţi nu şi-ar accesa e-mailul şi nici nu ar utiliza reţelele de socializare în altă ţară din spațiul comunitar. Numai 1 din 10 respondenţi şi-ar accesa e-mailul la fel de mult ca şi în propria ţară şi doar 1 din 20 ar folosi reţelele de socializare la fel de mult ca şi acasă.