Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


UE se ocupă din nou de problema şomajului tinerilor

Pactul european pentru locurile de muncă a fost lansat în urmă cu un an, dar efectele sale nu se fac simţite. Liderii europeni, reuniţi la Bruxelles, dezbat din nou problema mai mult decât gravă a şomajului tinerilor. Divergenţele de opinie franco-germane se fac simţite.

În cursul acestei reuniuni a liderilor UE nu vor fi promise soluţii miracol privind şomajul tinerilor. Nimeni nu ştie cum se poate de fapt rezolva această problemă care atinge astăzi dramatic Spania şi Grecia.

Pe ansamblul UE 26 de milioane de persoane se află în somaj, 20% dintre acestea au mai puţin de 25 de ani.

Franţa şi alte state sînt de părere ca noi linii bugetare să fie afectate problemei. Germania crede că dimpotrivă, este vorba despre ameliorarea competitivităţii europene, şi nu de alocarea de noi fonduri care la o adică, de unde ar proveni?

Nu este pentru prima dată când UE dezbate problema, există chiar şi fonduri pentru ca tinerii să fie ajutaţi, dar concret nu se poate spune pentru moment că situaţia se schimbă .

Deja în 8 februarie 2013, liderii UE deblocau 6 miliarde de euro pentru tineri, pentru ca orice tânăr aflat în şomaj de 4 luni să obţină un loc de muncă sau măcar să beneficieze de un stagiu de formare.

Bruxelles face un apel către statele membre să implementeze această măsură.

Dar deja de anul trecut s-au făcut eforturi în această privinţă întrucât se alocau atunci pentru tinerii din ţările puternic lovite de criză o parte din fondurile structurale UE nefolosite.

Vorbim despre 16 miliarde de euro deblocate atunci. Rezultatul: 800 de mii de tineri şi-au gasit astfel de lucru.

Fondul Social European şi Banca Europeana de Investiţii pot şi ele contribui la crearea unor infrastructuri pentru integrarea profesionala a tinerilor. Aceasta se poate face şi prin acordarea unui ajutor sporit IMM-urilor , anume prin acordarea de credite mai mari acestora.