Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Conducerea Băncii Vaticanului a demisionat

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Directorul general al Băncii Vaticanului şi adjunctul său au demisionat, în contextul unei vaste anchete asupra funcţionării băncii. Ancheta a pornit de la mai multe scandaluri de spălare de bani şi corupţie.

Problemele au început pentru conducerea Băncii Vaticanului încă din 2010. La acea vreme, papa Benedict al XVI-lea, şi apoi succesorul său, Papa Francisc, au decis să facă ordine în instituţie, numind succesiv noi oficiali şi instaurând controale din ce în ce mai severe. Ultimul scandal în care a fost implicată banca este acela în care un prelat al Sfântului Scaun, monseniorul Nunzio Scarano, a fost arestat vineri de poliţia italiană în cadrul acestei anchete. El este acuzat de spălare de bani şi corupţie.

Nunzio Scarano, care lucra la administraţia patrimoniului sediului apostolic (organism care administrează bunurile Sfântului Scaun), ar fi încercat să repatrieze din Elveţia 20 de milioane de euro, bani obţinuţi prin fraudă fiscală, cu ajutorul altor două persoane - un subofiţer din serviciile de contraspionaj italiene şi un intermediar financiar.

Acţiunile care privesc Banca Vaticanului urmăresc să pună structurile şi procedurile instituţiei în conformitate cu standardele internaţionale de luptă împotriva spălării de bani, anunţă un comunicat al Sfântului Scaun.

Demisiile directorului Paolo Cipriani şi adjunctului său  Massimo Tulli au şi fost acceptate de comitetul de supraveghere al Băncii Vaticanului şi de comisia specială a cardinalilor, numită acum o săptămână de Papa Francisc.

Consiliul de supraveghere a început un proces de selecţie pentru a numi un nou director general şi un director adjunct în viitorul apropiat.

Fondată în 1942 prin decret papal, Banca Vaticanului administrează 19.000 de conturi aparţinând, majoritatea, clerului catolic.