Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Spionajul, într-o economie digitală dominată de SUA

snowden-0.jpg

Spionajul, într-o economie digitală dominată de SUA. AFP PHOTO/ SERGEI SUPINSKY

Acţiunile de spionaj de care este acuzat guvernul american contra partenerilor săi europeni au fost facilitate şi de faptul că toţi marii "actori" ai internetului, mai toate firmele care contează în sectorul tehnologiei informaţiei, au sediul în SUA şi au capital majoritar american: Facebook, Twitter, Google, Yahoo- toate aceste servicii sunt administrate de americani. "

Economia digitală este dominată de firme cu capital american sau de origine americană" constată un specialist al reţelei internet, citat de ziarul Les Echos. O publicaţie care ne reaminteşte că 83 la sută din principalele 64 de societăţi mondiale din domeniul internetului sunt americane. La fel, cele mai mari "data centers" - centre de stocare a datelor  - sunt tot de partea cealaltă a Atlanticului.

În plus, numai firme de acest calibru   sunt capabile să colecteze cantitatea de informaţii evocată în programul de spionaj PRISM. Astfel, pentru Germania se vorbeste despre 15-20 de milioane de comunicaţii interceptate zilnic! Nici o altă reţea de ascultare din lume nu este capabilă de aşa ceva şi asta pentru simplul motiv că nu dispune de puterea tehnologică necesară. Totodată, aceşti "actori" americani ai netului pot cu greu să se opună cererilor unei organizaţii atât de puternice precum NSA - National Security Agency - o agenţie ce are în jur de 35 de mii de angajaţi şi dispune de un buget necunoscut.

Cu alte cuvinte, tot ce tranzitează pe respectivele servicii sau reţele sociale poate fi, la nevoie, analizat de guvernul american.

Greu de spus ce se poate face, cum se poate "ocoli" această dominaţie americană asupra reţelei mondiale. În Franţa spre exemplu, căutările pe internet se fac în proporţie de peste 90 la sută cu Google. Inutil de spus că restul de nici zece procente se împarte între o sumedenie de alţi actori mai mici, printre care şi doi-trei francezi. La fel pentru reţelele de socializare: 93 la sută din cele 32 de milioane de francezi abonaţi sunt pe Facebook, 70 de procente sunt pe Twitter. Francezii Viado, Skyrock sau Copains d'avant nici nu pot visa să rivalizeze cu giganţii americani ai sectorului.

În sfârşit, cap de listă în topul celor mai vizitate siteuri în Franţa se află : Google, Facebook, Youtube, MSN şi Microsoft. Această din urmă firmă, creată de Bill Gates, ar fi fost potrivit informaţiilor furnizate de Edward Snowden, prima care a intrat în programul PRISM încă din 2007. Nu trebuie uitat în acest context că softurile Windows fabricate de Microsoft echipează 92 la sută din calculatoarele personale. Serviciile sale regrupează mesageriile Hotmail şi Outlook, uneltele de comunciare precum Skype şi MSN. Google de partea sa nu oferă doar răspunsuri la căutări ci propune şi mesageria Gmail, video şi fotografii on-line graţie lui Youtube şi Picasa, hărţi pe Google Maps, bloguri, samd. Apoi, tot Google deţine şi sistemul Android care echipează trei sferturi din telefoanele mobile inteligente din lume. De partea sa, Yahoo a cumpărat servicii populare precum Flickr în timp ce Facebook a pus mâna pe Instagram.

Într-un lung articol consacrat controlului american asupra reţelei internet, ziarul Le Figaro notează că în ciuda discursului său liberal privind universalitatea internetului, administraţia de la Washington are în realitate mai departe o pozitie conservatoare. Astfel, în continuare adresele de internet şi mare parte a numelor de domenii sunt atribuite de instanţe americane. Greu în aceste condiţii de ţinut piept şi si mai greu de evaluat amploarea dezastrului provocat de aceste acte de spionaj. Unii se întreabă dacă americanii au putut câştiga contracte spionând în prealabil concurenţa europeană. Alţii dacă americanii au aflat detalii despre concesiile pe care europenii erau dispuşi să le facă în diverse negocieri. Cum notează Les Echos, răspunsul la aceste întrebări este foarte probabil, pozitiv.