Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


South Stream, în discuţie la Viena, între Putin şi europeni

south_stream_discutie_viena_intre_putin_europeni.jpg

Preşedintele rus, Vladimir Putin (Foto: Reuters/Alexei Druzhinin/RIA Novosti/Kremlin)

Preşedintele Rusiei asistă marţi la Viena la semnarea unui acord cu grupul energetic austriac OMV, privind construirea unei secţiuni a gazoductului South Stream. Ocazie cu care Vladimir Putin va aborda mai pe larg cu europenii chestiunea gazului.

În plin conflict gazier între Rusia şi Ucraina, conflict ce are şi unele repercusiuni asupra clienţilor vest-europeni ai firmei Gazprom, la Viena se concretizează o parte a proiectului South Stream.

Firma energetică OMV va construi secţiunea austriacă a acestui gazoduct iniţiat de ruşii de la Gazprom.

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, asistă la ceremonie şi va profita de ocazie pentru a le cere europenilor clarificări cu privire la implicarea lor în acest proiect.

Gazoductul South Stream la care participă alături de Gazprom şi firmele EDF şi ENI din Franţa, respectiv Italia, urmează să lege Rusia de sudul Europei via Marea Neagră, adică evitând Ucraina.

De câteva luni de zile, Comisia Europeană contestă însă proiectul, afirmând că nu respectă regulile europene în materie de energie şi de concurenţă.

Contenciosul s-a agravat odată cu criza ucraineană şi sub presiunea americanilor. Bulgaria a suspendat recent lucrările pe tronsonul ei în timp ce Serbia şi Slovenia au spus că vor continua colaborarea.

"Acordul semnat azi la Viena nu va debloca situaţia, dar ar putea da mai multă pondere susţinătorilor acestui proiect evaluat la 16 miliarde de euro şi care ar trebui să intre teoretic în funcţiune la sfârşitul anului viitor", spune un analist rus, citat de Agenţia France Presse.