Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Paris: Evaluare economică în uşoară scădere

Franţa va înregistra în acest an o creştere economică de 0,7%, sub estimarea Guvernului, anunță oficiul național de statistică. Creșterea Produsului Intern Brut va fi prea lentă, susțin analiștii, pentru a avea impact asupra ratei ridicate a şomajului.

Guvernul de la Paris își baza planurile economice și financiare pentru anul în curs pe o creștere a PIB-ului de un procent, iar anunțul făcut de biroul de statistică presupune acum ajustarea acțiunilor executivului.

”Există încă un număr de piedici care împiedică accelerarea creşterii”, spune şeful departamentului de prognoze al biroului de statistică de la Paris.

Datele arată că șomajul va urca uşor, la 10,2% în acest an, comparativ cu 10,1% pe ansamblul primului trimestru. Anul trecut, rata şomajului s-a situat la 10,3%, maximul a 14 ani.

Perspectivele economice slabe reprezintă cea mai recentă lovitură pentru preşedintele Francois Hollande, care contează pe creşterea PIB-ului pentru a respecta promisiunile de reducere a deficitului bugetar.

Hollande a încercat să repornească economia şi să încurajeze angajările printr-un angajament privind scăderea taxelor pentru companii, după doi ani în care povara fiscală a crescut.

De asemenea, a introdus scutiri de taxe pentru francezii cu venituri scăzute, pentru a creşte puterea de cumpărare a acestora.

Antreprenorii nu par însă convinşi, astfel că încrederea companiilor nu s-a îmbunătăţit de nouă luni şi rămâne sub media pe termen lung a biroului de statistică.