Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Grecia, strânsă cu uşa de creditori

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Grecia va primi patru miliarde din împrumutul său internaţional, dar cu unele condiţii care ţin de restructurarea sectorului public. Aceasta este decizia miniştrilor de Finanţe ai zonei euro, reuniţi luni la Bruxelles.

Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan

Grecia se aştepta să primească opt miliarde de euro, următoarea tranşă din împrumutul său internaţional, însă doar jumătate din sumă va fi plătită. Pentru aceasta, Atena a primit ca sarcină să diminueze cu patru mii locurile de muncă din sectorul public, până la sfârşitul anului. La fel, 25 de mii de agenţi ai administraţiei trebuie transferaţi.

Iată condiţiile impuse de creditorii internaţionali ai Greciei: UE, Banca Centrală Europeană şi FMI. De manieră generală, aceştia sunt de părere că reformele structurale impuse Greciei sunt pe drumul cel bun, dar ele sunt puse în aplicare prea încet. Această lentoare face ca viitorul "perfuziei" de care beneficiază Grecia să rămână incert.

În prezent, însă, din cele patru miliarde de euro, mai bine de jumătate va proveni din Mecanismul European de Stabilitate, creat pentru şi din cauza Greciei. Aceşti bani pot fi plătiţi până la sfârşitul lunii în curs. Restul de 1,5 miliarde va proveni de la băncile centrale ale zonei euro, care vor restitui astfel dobânzile pe datoria greacă.

FMI va avea şi el o contribuţie, care cu totul va duce următoarea plată pentru Grecia la 6,8 miliarde de euro.

 
Bruxelles, Mihaela Gherghişan, despre Grecia