Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mariana Câmpeanu la RFI: Noua lege a salarizării va recompensa performanţa

mariana-campeanu-rfi-noua-lege-salarizarii-va-recompensa-performanta.jpg

Palatul Victoria pregăteşte o nouă lege a salarizării.

Noua lege a salarizării în sistemul bugetar ar trebui să fie gata până în septembrie. Vechea lege nu a putut fi aplicată trei ani de zile, pentru că uniformiza salariile. Noul document va încuraja performanţa. Declaraţiile au fost făcute la RFI de ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.

Ministrul Muncii aminteşte că "a existat o lege (a salarizării în sistemul bugetar-n.r.) care nu s-a putut încă aplica, iată, de peste trei ani de zile nu se poate aplica".

"Din punctul meu de vedere, cea mai mare hibă a acestei legi este că face o uniformizare a salariilor, o egalizare a lor şi performanţa nu este luată în calcul absolut deloc. Nu există nici o posibilitate să poţi să stimulezi un angajat care are rezultate bune în activitatea lui. Indiferent că munceşti sau nu munceşti, salariul este acelaşi. În aceste condiţii, nu cred că administraţia poate să performeze şi să ofere servicii de calitate beneficiarilor. Acesta este sensul acestei dorinţe a premierului, să găsim o formă de salarizare, care să poată să recompenseze performanţa", precizează demnitarul liberal.

Mariana Câmpeanu spune că legea salarizării ar trebui să fie gata în septembrie: "Încercăm să o construim până în septembrie, în aşa fel încât să poată să intre în pregătirea bugetului pe anul 2014, ca să poată să intre în funcţie de la 1 ianuarie. Dacă vom reuşi. Dacă nu, înseamnă că se mai amână puţin".

 

Transparentizarea salariilor în sectorul bugetar

 

Întrebată dacă ia în calcul o transparentizare a salariilor în sectorul bugetar, Mariana Câmpeanu a răspuns: "Sigur că da, sigur că da, cel puţin acum, în sistemul strict bugetar, în ministere, salariile sunt publice. Noi nu putem să dăm pe persoane, noi dăm posturile şi cu salariul respectiv, că doar n-o să dăm persoana X cât câştigă, că nu este corect şi nici legal".

Raportul dintre limita minimă şi cea maximă a salariilor bugetarilor va ajunge la 1-7, iar introducerea noii legi a salarizării va determina şi modificarea legii funcţionarului public, astfel încât şefii de instituţii să aibă o mai mare "flexibilitate" în aranjarea grilei, a declarat premierul Victor Ponta marţi seară la RTV.

Şeful Guvernului a precizat că el a propus ca raportul dintre salariul minim şi cel maxim să nu fie mai mare de 1 la 7. În cadrul acestei grile, salariul minim în administraţie ar putea fi mai mare decât salariul minim brut pe economie, respectiv de o mie de lei faţă de opt sute de lei, dar fără a depăşi anvelopa cheltuielilor de personal, de 7% din PIB.

 
Mariana Câmpeanu, intervievată de Cosmin Ruscior, despre legea salarizării în sistemul bugetar