
Economie
China şi Germania, economii în scădere
Datele deloc îmbucurătoare arată că exporturile Chinei s-au redus în iunie cu mai mult de 3 procente, la 174 de miliarde de dolari, iar importurile au scăzut cu 0,7%, la 147 de miliarde de dolari. Oficialii explică evoluţia prin reducerea cererii de produse şi servicii la nivel mondial, dar şi prin creşterea preţurilor de export, din cauza fluctuaţiei cursului de schimb. Costurile cu forţa de muncă în China sunt din ce în ce mai mari, situaţie care face ca produsele să nu mai fie atât de ieftine ca înainte. În plus, la toate acestea se adaugă disputele comerciale dintre China, Statele Unite şi Uniunea Europeană.
Datele se adaugă la recentele statistici îngrijorătoare, dovadă a încetinirii celei de-a doua economii la nivel mondial. Astfel, creşterea Produsului Intern Brut în China s-a redus în 2012 la 7,8 la sută, cel mai scăzut nivel în ultimii 13 ani. În primul trimestru din acest an a fost înregistrată o nouă scădere, la 7,7%, iar economiştii sunt pesimişti şi se aşteaptă la reduceri în continuare. În iunie, China a înregistrat cea mai mare contracţie a producţiei manufacturiere în ultimele 9 luni, demonstrează un indicator publicat de banca HSBC la începutul acestei luni.
Probleme şi în Europa
În acest timp, Germania, motorul economiei europene, se confruntă şi ea cu dificultăţi. Datele din ultimele zile arată o uşoară scădere a comenzilor în industrie şi o contracţie a sectorului manufacturier. Economia Germaniei a scăzut anul trecut, spun analiştii, şi a avut un start ezitant în 2013.
Exporturile germane, punctul forte al economiei, au scăzut, arată cifrele ajustate sezonier. E vorba de un minus de 2,4 procente în luna mai, anunţă Oficiul Federal de Statistică, departe de estimările analiştilor, de numai 0,4%, şi dublu faţă de cele mai pesimiste aşteptări. Trimiterile comerciale către zona euro, către care se îndreaptă 40% din exporturile Germaniei, s-au diminuat cu 9,6 procente în luna mai în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut.