Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mihai Tănăsescu: Un nou acord cu FMI ar fi o ancoră pentru România

Un nou acord al României cu Fondul Monetar Internaţional ar fi "mai mult decât binevenit". O spune la RFI vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii, Mihai Tănăsescu. Fostul reprezentant al României la FMI consideră că vizita directoarei Fondului, Christine Lagarde, este un lucru pozitiv.

Mihai Tănăsescu precizează că directoarea FMI "este ultima şefă a unei instituţii financiare internaţionale care în decursul ultimelor patru-cinci luni vizitează România. În luna martie, preşedintele BEI a venit la Bucureşti, a urmat preşedintele Băncii Mondiale, iar acum Christine Lagarde. Cred că mesajele care au fost transmise în acest demers coordonat al instituţiilor financiare internaţionale sunt foarte pozitive pentru România şi anume: s-au făcut eforturi foarte mari, s-au făcut corecţii, s-au făcut ajustări din punct de vedere macro-economic, România este o ţară foarte solidă din punct de vedere macro-economic. Sigur, ea trebuie să-şi accelereze eforturile pentru creştere economică, pentru crearea de locuri de muncă şi nu în ultimul rând, să accelereze reformele structurale".

Vicepreşedintele BEI militează pentru un nou acord al României cu Fondul Monetar: "Sunt unul dintre susţinătorii continuării parteneriatului cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană. (...) Un viitor parteneriat înseamnă pentru România un lucru important din punct de vedere al încrederii, trăim într-o lume, în momentul de faţă, lipsită de încredere. O ancoră de genul parteneriatului cu CE-FMI este importantă pentru România. Am spus şi o repet: România nu are nevoie de banii Fondului Monetar, România are capabilitatea în momentul de faţă de a-şi asigura resursele financiare de pe piaţa internă şi piaţa externă".

 

De ce un nou acord cu FMI?

 

În opinia lui Mihai Tănăsescu, "un parteneriat cu Fondul Monetar înseamnă o asigurare că în cazul unei turbulenţe puternice în zona euro şi nu numai, România are asigurate resursele necesare de care ar avea nevoie".

El crede că "parteneriatul înseamnă un lucru comun şi de o parte şi de alta. Parteneriatul înseamnă o continuare a consolidării fiscale, o accelerare a reformelor structurale şi o încredere mai puternică a investitorilor străini, în special, în potenţialul economic enorm pe care-l are economia românească în momentul de faţă (...). În cazul nostru, cred că acest tip de parteneriat este mai mult decât binevenit".

Mihai Tănăsescu apreciază că acordurile anterioare ale României cu FMI au fost de succes: "Vă pot spune şi cred că este o noutate: România va înregistra anul acesta cel mai mic deficit de cont curent din istoria sa de 24 de ani. România este printre puţinele ţări care în ultimele cinci luni au avut un surplus al contului extern. Toate aceste lucruri contează într-o consolidare şi un tip de abordare viitoare a modului în care trebuie atrase investiţiile străine. Cred că acordurile cu FMI şi cu Comisia au creat acest avantaj comparativ pentru ţara noastră în ceea ce priveşte soliditatea, stabilitatea şi consolidarea macro-economică".

 
Mihai Tănăsescu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre un nou acord al României cu FMI