Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fitch retrogradează Fondul de criză al zonei euro

92416.jpg

Fitch

Fondul de criză al zonei euro a fost retrogradat de agenţia de evaluare financiară Fitch. Aceasta a coborât de la triplu A la AA+ ratingul fondului de urgenţă al zonei euro, după ce a retrogradat săptămâna trecută Franţa în mod similar, de la calificativul de top.

Fitch a anunţat într-un comunicat că decizia de a coborî ratingul fondului a fost determinată de retrogradarea Franţei. Hexagonul a pierdut ultimul rating triplu A din cauza temerilor Fitch referitoare la recesiune, şomaj şi finanţele publice.

Retragerea ratingului de top triplu A de către Fitch ar putea determina creşterea dobânzilor la care se finanţează fondul de criză al zonei euro. Standard & Poor's şi Moody's au redus anterior ratingul FESF la a doua treaptă în ierarhie.

Perspectivele financiare ale fondului depind de situaţia guvernelor din zona euro, care finanţează şi garantează activităţile instituţiei. Cu a doua economie din zona euro ca PIB după Germania, Franţa este unul dintre principalii finanţatori ai FESF.

Fondul European de Stabilitate Financiară este cel care distribuie către Grecia, Irlanda şi Portugalia împrumuturile acordate de guvernele din zona euro, în baza acordurilor de finanţare externă încheiate de UE, FMI şi BCE cu cele trei ţări, în contextul crizei datoriilor de stat.