Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Şomajul rămâne la cote ridicate şi în 2014

Şomajul se va menţine la cote ridicate şi anul viitor, avertizează Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. Cele mai afectate categorii sociale rămân tinerii şi muncitorii necalificaţi, cu diferenţe tot mai mari între ţări, potrivit unui raport al OCDE.

Rata medie a şomajului din cele 34 de ţări membre ale organizaţiei se va menţine la aproape 8 procente până la sfârşitul anului viitor, cu un total 48 de milioane de şomeri. Raportul subliniază că, în timp ce şomajul este în scădere în economii solide ca Statele Unite ale Americii sau Germania, alte ţări sunt deja înt-o situaţie dificilă şi se vor confrunta în continuare cu extinderea fenomenului.

Astfel, dacă rata şomajului va scădea în SUA de la 7,6% în prezent la sub 7% la sfârşitul anului viitor, iar în Germania de la 5,3% la mai puţin de 5%, celelalte ţări din Europa vor înregistra în cel mai bun caz stagnarea şomajului. În Franţa şi Italia, şomajul va urca uşor, la 11%, respectiv 12,5%, în timp ce Spania şi Grecia vor înregistra la sfârşitul anului 2014 rate de aproape 28%, anticipează OCDE.

Şomaj ridicat, persistent, mai ales în rândul tinerilor

Şomajul în rândul tinerilor depăşeşte 60% în Grecia, 55% în Spania sau 40% în Italia şi Portugalia, faţă de o medie europeană de sub 25%.

Raportul OCDE arată că efectele crizei, precum pierderea locurilor de muncă şi scăderea veniturilor, au avut cel mai mare impact la nivelul angajaţilor necalificaţi şi gospodăriilor cu venituri mici. În statele emergente, rata şomajului a fost influenţată în mai mică măsură de criză, dar multe persoane au rămas captive pe locuri de muncă prost plătite, nesigure şi cu un nivel scăzut de protecţie socială.