Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premieră în Grecia! Decizie neaşteptată a creditorilor

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Grecia va reduce TVA pentru restaurante, baruri şi cafenele, de la 23% la 13%, în luna august. Decizia a fost luată pentru încurajarea turismului. Aceasta este prima reducere a unei taxe acceptată de creditorii internaţionali.

Vestea oarecum neobişnuită pentru aceste vremuri de criză a venit chiar de la premierul grec, Antonis Samaras: "Am spus troicii că dacă vom coborî TVA de la 23% la 13%, vor creşte veniturile la buget şi va fi diminuată evaziunea. Troica tot nu crede asta, dar a acceptat reducerea taxei".

Prim-ministrul grec avertizează că proprietarii de restaurante, baruri şi cafenele trebuie să emită bonuri fiscale, pentru că dacă evaziunea fiscală persistă, TVA va creşte din nou. Dacă măsura va fi un succes, ar putea urma şi alte reduceri de taxe, precizează şeful Guvernului.

Executivul elen a mai decis să nu mai impună unele măsuri convenite cu troica pentru anul următor, precum reducerea pensiilor foştilor angajaţi ai forţelor armate şi majorarea taxelor pentru companii.

Troica e formată din Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi FMI. Grecia are două pachete de împrumuturi externe, în valoare totală de circa 200 de miliarde de euro.