
Economie
Protestatarii greci, furioşi, după decizia Parlamentului
protestatarii-greci-furiosi-decizia-parlamentului.jpg

Corespondenta RFI şi RRA la Atena, Monica Chihaia
Impunerea noului pachet de austeritate a fost marcată până în ultimul moment de posibilitatea unei răsturnări de situaţie, pe fondul protestelor sociale şi al dezbaterilor tensionate din Parlament, încheiate după două zile încordate, cu numeroase reveniri şi retuşuri de ultim moment, în noaptea de miercuri spre joi.
Proiectul de lege care asigură aplicarea noului Cod Fiscal, disponibilizări şi mobilitatea angajaţilor în sectorul public a fost adoptat de cele două formaţiuni ale coaliţiei guvernamentale, în unanimitate. Pentru 15 articole, care au reprezentat tot atâtea motive de tensiune în timpul dezbaterilor preliminare, s-a aplicat procedura votului nominal, din care a rezultat o majoritate de 153 din 293 de voturi.
Avertismentul secretarului general al Guvernului, Takis Baltakos, înainte de supunerea la vot reflectă foarte bine presiunile care au existat: "Oricine doreşte, să voteze! În caz contrar, alegeri în luna august".
Mai mulţi parlamentari ai Stângii Democrate, până de curând cea de-a treia formaţiune din coaliţia guvernamentală, au votat pentru adoptarea actului normativ, confirmând astfel promisiunea liderului acesteia, Fotis Kouvelis, de a sprijini în continuare eforturile Executivului. Aşa cum era de aşteptat, celelalte partide din Opoziţie au votat împotrivă.
Protestele din Grecia continuă
Între timp, protestatarii au rămas în Piaţa Constituţiei până la anunţarea rezultatelor votului. Unii dintre aceştia au încercat să intre în clădirea Parlamentului, dar au fost opriţi prin intervenţia forţelor de ordine. În ciuda interdicţiei anunţate de Poliţie, în perspectiva vizitei ministrului german de Finanţe, Wolfgang Schäuble, protestele vor fi reluate joi după-amiază.
Citându-l pe premierul grec, agenţiile de presă au anunţat o măsură care ar fi putut detensiona atmosfera: creditorii internaţionali acceptă, pentru prima dată, reducerea unei taxe în Grecia.
Cu numai câteva ore înaintea supunerii la vot a proiectului de lege, în încercarea de a atenua tensiunile, premierul grec a declarat că Grecia va reduce Taxa pe Valoarea Adăugată pentru serviciile publice alimentare, de la 1 august.
Andonis Samaras a declarat că reducerea acesteia de la 23% la 13% urmăreşte creşterea cifrelor de afaceri, majorarea (nicidecum micşorarea veniturilor statului) şi, nu în ultimul rând, reducerea evaziunii fiscale. Premierul spune că astfel, întreprinzătorii nu vor închide afacerile, vor fi create locuri de muncă, iar statul va reuşi să încaseze venituri mai mari. Magazinele trebuie să elibereze însă bonuri fiscale! "Numai atunci", a subliniat Andonis Samaras, "se va deschide calea pentru alte reduceri de taxe". În cazul în care evaziunea fiscală va continua, a adăugat premierul elen, atunci TVA-ul va creşte din nou la 23%.
Vizita ministrului german de Finanţe. Care sunt aşteptările?
Citând cotidiene germane, presa elenă menţionează că Berlinul ar fi decis să aloce prin banca de dezvoltare KfW un fond de 100 de milioane de euro destinat companiilor greceşti, aflate într-o situație financiară precară și confruntate cu lipsa surselor de creditare. Acest fond ar putea totaliza 500 de milioane de euro şi ar putea implica participarea Băncii Europene de Investiții.
Şeful Finanțelor germane nu se bucură de popularitate în Grecia, din cauza declaraţiilor sale dure la adresa politicienilor şi chiar a poporului grec. Este adevărat, în ultimul timp, Wolfgang Schäuble şi-a înmuiat treptat discursul. Recent, în cadrul ultimei întâlniri a miniştrilor de Finanţe din zona euro, oficialul german a recunoscut că "Grecia a făcut progrese importante".