Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Întrunirea G20 : Redresare economică prin măsuri blânde

Miniştrii de Finanţe ai statelor din G20 s-au angajat, sâmbătă, la Moscova, să susţină redresarea economică prin măsuri concepute cu atenţie, care să nu agite pieţele financiare, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.

G20 a luat în seamă apelurile ţărilor emergente, pentru prevenirea undelor de şoc care ar putea fi provocate de restrângerea achiziţiilor de obligaţiuni de către Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite, atunci când creşterea economiei americane va fi suficient de solidă, se arată într-o declaraţie a grupului.

Declaraţia reiterează că statele trebuie să progreseze rapid către rate de schimb valutar stabilite de piaţă şi să evite devalorizarea monedelor în detrimentul concurenţei.

"Viitoarele schimbări ale politicilor monetare vor continua să fie stabilite cu atenţie şi comunicate clar", potrivit declaraţiei publicate după două zile de discuţii ale miniştrilor de Finanţe şi reprezentanţilor băncilor centrale din statele G20.

G20 susţine şi un plan al Organizaţiei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OCDE), de îmbunătăţire a sistemelor fiscale la nivel mondial. Grupul sprijină astfel eforturile OCDE pentru împiedicarea companiilor mari să folosească structuri complicate de proprietate pentru a evita plata taxelor acolo unde desfăşoară majoritatea afacerilor.

"Acordul privind taxele este susţinut, dar diavolul stă în detalii. Nu este clar cum va fi aplicat", a declarat Marc Chandler, director la Brown Brothers Harriman&Co. în New York.

Speculaţiile legate de restrângerea măsurilor de stimulare fără precedent de către economiile dezvoltate au agitat pieţele valutare şi de obligaţiuni din ţările emergente, de la ultima reuniune a miniştrilor de Finanţe ai statelor G20 din aprilie, şi au atras apeluri pentru coordonare.

Randamentele obligaţiunilor au crescut, iar acţiunile au scăzut, după ce preşedintele Fed, Ben Bernanke, a semnalat pe 19 iunie că banca centrală ar putea începe în acest an restrângerea achiziţiilor de obligaţiuni, în prezent de 85 de miliarde de dolari pe lună.

Randamentul obligaţiunilor americane la 10 ani, care a urcat în iunie cu 0,36 puncte procentuale, au început să se retragă în ultimele două săptămâni, Bernanke atenuând îngrijorările pieţelor.

"Am învăţat ceva din asta. O anumită reacţie este inevitabilă. Trebuie să fii pregătit mental pentru asta şi să continui să fii foarte clar", a spus guvernatorul Băncii Canadei, Stephen Poloz.

Un oficial al Departamentului american al Trezoreriei a declarat că G20 a confirmat revenirea volatilităţii pieţei financiare la un nivel normal.

Potrivit declaraţiei G20, naţiunile membre vor oferi strategii credibile şi ambiţioase, la o reuniune a liderilor grupului programată pentru septembrie. Aceste strategii vor fi suficient de flexibile pentru a ţine seama de condiţile economice pe termen scurt, dar vor aduce datoriile la un nivel mai sustenabil.