Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bruxellesul ar putea interveni în scandalul privatizării CFR Marfă

Scandalul privind privatizarea CFR Marfă ia amploare iar la mijloc e atras şi Consiliul Concurenţei...După ce şeful statului i-a cerut premierului Victor Ponta să îşi asume eşecul privatizării pentru că Grupul Feroviar Român nu ar avea banii ca să cumpere compania de stat, şeful guvernului a declarat că nu se teme pentru contractul de vânzare cu GFR, care ar mai avea în principiu nevoie doar de avizul Consiliului Concurenţei pentru a fi semnat. Traian Băsescu a spus însă că a pune în cârca Concurenţei povara e « o intoxicare », pentru că aceasta nu se pronunţă decât după semnarea oricărui contract. Ce spune şeful acestei instituţii?

Până în prezent preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, nu a comentat faptul că toată lumea a pus întârzierea privatizării pe seama instituţiei pe care o conduce. De această dată însă liberalul nu a mai tăcut : el a explicat că deocamdată GFR nu a notificat tranzacţia privind CFR Marfă, acest tip de documente fiind trimise de obicei doar după semnarea contractului.

Chiriţoiu a mai explicat că notificarea intră exclusiv în sarcina cumpărătorului şi include o serie de documente privind activitatea celor două companii, dar şi despre piaţa pe care activează. Acesta poate fi trimisă, din punct de vedere legal, şi înainte de semnarea acordului însă în marea majoritate a cazurilor documentele sunt trimise după încheierea contractului.

"Am discutat cu reprezentanţii Comisiei Europene, care aşteaptă şi ei să vadă notificarea. După dimensiunea companiilor nu ar fi o tranzacţie de competenţa Comisiei Europene, însă după ce vom primi notificarea vom discuta dacă preiau ei cazul sau ni-l lasă nouă", a mai spus Chiriţoiu. Termenul pentru luarea unei decizii din partea autorităţii de concurenţă, care poate fi pozitivă, negativă sau pozitivă cu condiţii, este de şase luni, a mai precizat preşedintele Consiliului Concurenţei.

Vă reamintim că şeful statului a acuzat guvernul că se foloseşte de lipsa avizului Concurenţei ca să scuze faptul că în realitate GFR nu are bani. În replică, GFR a anunţat că e în negocieri cu cinci bănci mari pentru a atrage fondurile necesare.