Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Interagro închide porţile tuturor combinatelor chimice

Este oficial : niciunul dintre combinatele de îngrăşăminte ale grupului Interagro nu mai funcţionează. Patru au fost închise deja şi 4000 de oameni au fost disponibilizaţi. Acum şi Viromet Victoria şi Chemgas Slobozia şi-au oprit activitatea şi ar putea fi închise în curând lăsând alţi 2000 de angajaţi pe drumuri. Conducerea Interagro spune că de vină este politica guvernului.

Omul de afaceri Ioan Niculae, care patronează de ani de zile « imperiul industrial » Interagro, spune la RFI că totul a pornit în 2013 când preţurile la gaze s-au dublat practic printr-o hotărâre de guvern care nu ar fi fost dictată de obligaţia României de a-şi alinia preţurile la cele europene. De atunci, industria « a gâfâit » şi a sperat că guvernul va înţelege semnalele de alarmă trase nu doar de Interagro. În aprilie însă şi în ciuda promisiunilor, un megawat a ajuns la 82 de dolari de la sondă, scumpire dublată de creşterea cu 34 la sută a transportului. Rezultatul a fost că pierderile au fost de ordinul a aproape 10 milioane de dolari pentru combinatele care au fost oprite pentru a nu merge în pagubă, explică Ioan Niculae.

Fostul ministru al privatizării, consultantul Valentin Ionescu spune la RFI că lucrurile nu stau chiar aşa : în opinia sa, problemele de la combinatele Interagro au apărut în urma unui management greşit care ani la rând s-a bazat pe ideea că statul trebuie să susţină prin ajutoare şi subvenţii industria. În realitate, situaţia de azi e rezultatul evoluţiei pieţei care în capitalism elimină companiile necompetitive, crede Valentin Ionescu, care se opune ideii ca statul să favorizeze companii neperformante pe piaţă.

Dar care vor fi efectele închiderii celor şase combinate chimice ? Patronul grupului Interagro, Ioan Niculae spune la RFI că, pe lângă trimiterea în şomaj a aproximativ şase mii de oameni şi falimentarea afacerilor conexe, agricultura va avea de suferit pentru că România nu poate acoperi annual un deficit de 3 milioane de tone de îngrăşăminte. Şi dacă o va face, importurile vor costa mai scump, mai spune Ioan Niculae. În replică, Valentin Ionescu spune că agricultura nu are de ce să sufere pentru că regulile pieţei şi ale concurenţei vor face ca preţurile, deja jos, să scadă tocmai pentru că va exista o ofertă variată. În schimb, admite consultantul, economia per ansamblu va fi trasă în jos în primul rând pentru că dispar aproape total un sector industrial şi afacerile conexe dar şi mii de locuri de muncă. De asemenea, exporturile care au tras economia în sus se vor contracta şi ele cu efect imediat în PIB. Pe de altă parte, fostul ministru al privatizării spune că poate în viitor fabricile pe care Interagro nu le-a putut rentabiliza vor fi preluate şi făcute competitive de alţi potenţiali investitori cu planuri de afaceri mai clare, insistă Valentin Ionescu.