Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Grecia stă ca pe ace

grecia-sta-ace.jpg

Proteste în Grecia (Foto: Reuters/John Kolesidis)

Grecia aşteaptă luni prezentarea raportului de evaluare al Comisiei Europene şi tranşa de patru miliarde de euro, deblocată la sfârşitul săptămânii trecute, în cadrul reuniunii Grupului de lucru din zona euro. Tot luni, FMI urmează să decidă asupra eliberării a 1,8 miliarde de euro, cu care participă în această etapă la pachetul de împrumut acordat statului elen, împreună cu ţările din zona euro.

Corespondenta RFI şi RRA la Atena, Monica Chihaia

Deşi acordul UE şi FMI a fost semnat încă de pe 8 iulie, plata noii tranşe a întârziat câteva săptămâni, în aşteptarea definitivării planului de măsuri solicitate Atenei ca o condiţie prealabilă. Printre acestea: disponibilizarea mai multor mii de salariaţi publici şi proceduri fiscale severe.

Decizia de amânare a plăţii tranşei de împrumut a fost motivată de neîndeplinirea uneia dintre cele 22 de condiţii impuse Guvernului de Troica instituţiilor creditoare în acest stadiu, respectiv trimiterea în şomaj tehnic a 4.200 de angajaţi publici până la sfârşitul lunii iulie.

Executivul de la Atena a fost nevoit să prezinte în Parlament, de urgenţă, un amendament prin care inclusiv angajaţii publici cu diplome postuniversitare să poată fi trimişi în şomaj tehnic. Această categorie fusese exclusă în ultimul moment din textul actului normativ votat de Legislativ la jumătatea lunii.

Oficialii europeni au afirmat în ultimul timp, cu fiecare ocazie, că Grecia se află pe drumul cel bun. Întrebările se ridică de la sine. Politicile de austeritate, implementate în ultimul an ad literam de Guvern, nu au condus până în prezent decât la scăderea veniturilor statului, în paralel cu creşterea deficitului. În primul trimestru al anului, datoria publică a Greciei a depăşit 300 de miliarde de euro (respectiv 160,5% din PIB). Potrivit ultimelor cifre publicate de Autoritatea Elenă de Statistică, în comparaţie cu ultimul trimestru al anului trecut, creşterea este de aproape 1,5 miliarde de euro. Grecia rămâne ţara cu cea mai mare datorie ca procent din PIB în UE.

 

Măsuri inedite

 

Guvernul elen a anunţat că ia în calcul reducerea TVA la cumpărăturile cu cardul. Cotidianul Kathimerini subliniază că măsura va permite statului o monitorizare mai bună a tranzacţiilor şi limitarea evaziunii fiscale. Măsura ar urma să fie inclusă într-un proiect de lege mai amplu, menit să încurajeze investiţiile, care va fi supus aprobării Legislativului cel mai probabil în luna septembrie.

Ministerul elen de Finanţe încurajează folosirea cardurilor, inclusiv pentru achiziţii cu o valoare mică, precizând că în statele UE este o practică uzuală. În Grecia, rata TVA este de 23%.

Între timp, Executivul anunţă că pentru reducerea cheltuielilor are în vedere înlocuirea maşinilor oficialilor publici cu "unele noi, mai economice". Serviciile din structura aparatului de stat (cu excepţia Poliţiei, Pazei de Coastă şi Agenţiei Naţionale de Informaţii) au fost somate să predea date despre autoturismele pe care le deţin. De asemenea, Guvernul a anunţat că va limita categoria angajaţilor statului care au dreptul la maşină de serviciu.

Principalul obiectiv este reducerea cheltuielilor de întreţinere şi alimentare a maşinilor aflate în proprietatea sau sub supravegherea statului. În acelaşi timp, se înscrie într-o strategie de imagine mai amplă, menită se demonstreze că austeritatea nu ţine cont de funcţia nimănui. O tentativă similară a avut loc cu câţiva ani în urmă, dar decretul a rămas în sertar. Schimbările nu au avut loc niciodată. Pe de altă parte, presa comentează că oricât de modeste şi economice, noile maşini presupun costuri de achiziţie semnificative şi nu ar reprezenta nicidecum o prioritate.

 
Atena, Monica Chihaia, despre FMI şi Grecia