Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mişcări neaşteptate pe piaţa auto românească

Vânzările de autovehicule noi au crescut în primul semestru al anului cu 32%. O treime o reprezintă maşinile comercializate de Dacia, urmată de Volkswagen. Pe de altă parte, producţia auto a scăzut în acelaşi interval.

În primele şase luni ale acestui an s-au vândut puţin peste 47 de mii de maşini.

Dacia conduce detaşat în clasamentul mărcilor, cu 13 mii de autoturisme vândute în acest interval.

Ea este urmată de Volkswagen, cu aproape patru mii de unităţi, Skoda, cu trei mii şase sute şi Ford, cu aproape două mii şapte sute. Renault e pe locul cinci, în faţa celor de la Opel.

Dacia Logan este cel mai bine vândut model la şase luni, urmat de Dacia Sandero, Dacia Duster, Skoda Octavia şi Volkswagen Golf.

Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile constată că pe fondul progresului tehnologic, motoarele mici şi medii câştigă tot mai mult teren.

În privinţa producţiei auto, primele şase luni ale anului au marcat o scădere de şase procente. În primul semestru au fost produse circa 210 mii de autovehicule. Cel mai bine stă Dacia, care acoperă 85% din producţie, urmată la mare distanţă de Ford, cu 15 procente din piaţă, în timp ce Roman Braşov a produs doar patru unităţi.

În fine, cel mai exportat model în primele şase luni a fost Dacia Duster, cu 78 de mii de unităţi, urmat de Logan cu 40 de mii şi Ford B-MAX cu circa 30 de mii.