Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Malaysia Airlines, o companie condamnată la faliment?

bursa.jpg

Prăbuşire a acţiunilor companiei pe bursa din Kuala Lumpur

Malaysia Airlines, compania căreia îi aparţine avionul doborât, e posibil să nu supravieţuiască financiar. După acest al doilea incident grav în decurs de mai puţin de jumătate de an, daunele de imagine i-ar putea fi fatale. Este ce rezultă din analiza publicată de cotidianul francez „Le Figaro”.

 

Drama de ieri din Ucraina ar putea semna condamnarea la moarte a companiei malaeziene. Acţiunile companiei s-au prăbuşit şi ele cu peste 18% pe bursa din Kuala Lumpur după ce zborul MH17 al Malaysia Airlines a fost doborât în Ucraina şi cei aproape 300 de pasageri şi-au pierdut viaţa.

E vorba de al doilea avion pierdut de companie în acest an, după dispariţia de acum 4 luni, pe 8 martie, a zborului MH370, ce făcea legătura între Kuala Lumpur şi Beijing. Nici până astăzi experţii nu au reuşit să stabilească ce s-a întâmplat cu avionul care a dispărut când se afla deasupra mării. 239 de persoane sunt date dispărute de atunci.

De altfel, „în toată istoria aviaţiei, nu a existat nicio companie care să treacă prin două catastrofe în decurs de nici jumătate de an. Deci nu ne putem baza pe trecut ca să ştim dacă va reuşi să supravieţuiască”, explică, pentru agenţia de presă Dow Jones, Mohshin Aziz, analist la Banca de investiţii Maybank.

Iar cele două drame vin deja pe fundalul unor probleme financiare destul de mari ale companiei.

Chiar dinainte de dispariţia zborului spre Beijing, agenţii de voiaj indicau că malaezienii ezită când e vorba să îşi ia bilete la Malaysia Airlines. Fenomenul s-a agravat mult după primul incident şi va continua după prăbuşirea de ieri, chiar dacă Malaysia Airlines nu este în niciun fel răspunzătoare.

Premierul malaezian Najib Razak a încercat să apere compania explicând că ruta de zbor era considerată sigură de Organizaţia Mondială a Aviaţiei Civile, care a precizat că spaţiul aerian prin care a trecut acel avion nu avea nicio restricţie.

 

Probleme financiare mari anul trecut

 

Compania aeriană naţională este deţinută în proporţie de 70% de fondul de investiţii al statului malaezian (Khazanah Nasional). Compania a înregistrat deja pierderi de peste un sfert de miliard de euro anul trecut. Potrivit experţilor, se întâmplă din cauza unei conduceri mediocre, a intervenţiilor guvernului, a unui personal în exces şi a unui sindicat mult prea puternic şi prea reticent la schimbare, mai relatează „Le Figaro”. Încă de acum un an aşadar, exista varianta ca Malaysian Airlines să fie vândută sau restructurată.