Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Adrian Vasilescu: Noul acord cu FMI era absolut necesar

România are nevoie de "coordonate", de aceea noul acord cu FMI era necesar. Declaraţia a fost făcută la RFI de consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu. El mai spune în contextul reducerii TVA la pâine că România are o pâine ieftină, dar "de foarte proastă calitate".

Adrian Vasilescu apreciază că noul acord cu FMI era "absolut necesar, pentru că România a dovedit în ultima vreme că are nevoie de coordonate şi acordul acesta, pe care l-am încheiat prima dată în 2009, l-am reactualizat în 2011 şi acum suntem pe cale să-l încheiem a treia oară, pentru că încă lucrurile nu sunt bătute în cuie până la sfârşit, dar cert este că delegaţia celor trei instituţii financiare, Fondul Monetar, Comisia Europeană, Banca Mondială, a plecat de aici cu un DA foarte mare".

 

Noile taxe nu sunt o "nenorocire"

 

Cum priveşte consilierul guvernatorului BNR noile taxe şi impozite anunţate de Guvern, pentru a contrabalansa reducerea TVA la pâine: "Din câte am înţeles eu, este vorba de suprataxări la anumite produse care nu sunt de strictă necesitate, unele sunt considerate de lux, chiar dacă e o discuţie în legătură cu aurul, în sensul că şi aşa, România a urcat preţul aurului, în momentul în care a introdus TVA la acest produs. În al doilea rând, sunt comentatori care spun că aurul nu mai este un produs de lux, este un obiectiv de economisire (...). Aici este discuţia. În rest, că e suprataxat alcoolul, că vor fi accize şi la mai multe produse considerate de lux. Până la urmă, nu este o nenorocire dacă Fondul Monetar în special a vrut să aibă totuşi o garanţie, în condiţiile în care experimentul cu pâinea cu TVA redus nu va reuşi. Eu sper să reuşească".

Adrian Vasilescu precizează însă că "şi aici sunt câteva discuţii. În primul rând, membri ai Executivului au explicat foarte limpede: nu au mizat în primul rând, au spus ei, pe ieftinirea pâinii. S-ar putea ca acest lucru să nu se producă. Dar au mizat pe scoaterea pâinii din acest sistem nebulos al evaziunii fiscale".

 

Pâine ieftină, dar proastă?

 

Marile reţele comerciale s-au angajat, printr-un parteneriat semnat cu Ministerul Agriculturii, să micşoreze preţul la pâine corespunzător cu reducerea de 15 puncte procentuale a TVA, astfel că preţul ar putea scădea imediat cu cel puţin 10%, a afirmat recent ministrul de resort, Daniel Constantin.

În opinia lui Adrian Vasilescu, "un astfel de acord (cu marii retaileri-n.r.) poate fi pe timp limitat, el poate fi respectat pe timp limitat, dar nu cred că va fi respectat pe termen lung. De altfel, mă uit în statisticile Uniunii Europene şi văd că România este una dintre cele trei ţări cu cea mai ieftină pâine din Uniunea Europeană. Eu cred că problema pâinii la noi nu este în primul rând preţul, ci în primul rând calitatea. Noi avem o pâine ieftină. Dar ieftină o fi ea, însă de foarte proastă calitate. România a avut una dintre cele mai bune pâini din lume. În timpul războiului, noi aveam cea mai bună pâine din lumea asta. Ca să ajungem, de acolo, de foarte sus atât de jos, măcar un semn de întrebare se impune: nu putem să revenim acolo unde am fost?".

Adrian Vasilescu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre acordul cu FMI şi reducerea TVA la pâine