Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Programul Prima Maşină : stimul economic sau capcană?

cars.jpg

Sursa foto : Reuters.

Între măsurile de stimulare economică propuse de guvern se numără şi introducerea programului Prima Maşină, după modul de succes al Primei Case, program lansat în timpul crizei. Guvernul nu a conturat încă proiectul dar a început să discute despre oportunitatea lui cu cei implicaţi. Primii au fost constructorul auto Dacia şi dealerii auto.

Cum proiectul guvernului e abia schiţat, principalii actori vizaţi s-au abţinut să îl aplaude prea puternic şi au spus că aşteaptă detaliile pentru a vedea cât este de funcţional. Concret, dealerii auto spre exemplu spun că un astfel de program ar trebui să ofere dobânzi foarte avantajoase pentru a fi de succes dar şi să îşi aleagă bine publicul ţintă. Cel vizat deocamdată de guvern, tinerii între 18 şi 30 de ani, nu pare a fi cel mai bine ţintit, au sugerat mai mulţi dealeri auto consultaţi de cotidianul Gândul.

La RFI, analistul economic George Vulcănescu spune că şansele ca guvernul să vină cu aceleaşi oferte pentru Prima Maşină cum a venit în cazul programului Prima Casă sunt mici : cu alte cuvinte, dobânzile şi ratele implicit nu pot fi reduse la fel de substanţial şi beneficiarii nu vor fi la fel de stimulaţi să cumpere. Chiar şi în cazul în care s-ar oferi în cadrul noului program condiţii mai avantajoase la cumpărarea prin credit a unei maşini, întrebarea este dacă economic măsura va fi la fel de eficientă. Prima Casă a salvat de la prăbuşire piaţa imobiliară. Prima Maşină va ajuta piaţa auto dar, atenţie, va şubrezi companiile de leasing deja fragile, avertizează George Vulcănescu.

De asemenea, date fiind riscurile implicate de creditele pentru maşini, întrebarea este dacă e bine ca Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, cel care a girat şi clienţii programului Prima Casă, să se expună excesiv, explică George Vulcănescu. Trăgând linia, programul riscă să nu atragă atât de mulţi clienţi şi să nu producă schimbări substanţiale pe piaţa auto pe care riscă să o perturbe chiar, tot aşa cum riscă să expună Fondul Naţional de Garantare, deci tot banii contribuabilor dat fiind specificul creditelor auto. Analistul George Vulcănescu apreciază aşadar că guvernul ar trebui să cântărească bine riscurile şi beneficiile. Altfel există riscul ca măsura economică să nu aibă decât un efect electoral, nici vorbă de un efect economic pozitiv, conchide George Vulcănescu.